Schouw – aanbod op maat voor ieder adres in Stad
Iedereen in Stad aan ’t Haringvliet met een aardgasaansluiting kon zich vanaf 17 oktober 2022 aanmelden voor een gratis schouw. Veel inwoners hebben gebruik gemaakt van dit aanbod. De inwoners die nog geen schouw van de woning aangevraagd hebben, kunnen zich ook na de draagvlakmeting nog steeds aanmelden voor een gratis schouw.
Tijdens een schouw komt er iemand bij u langs die kijkt wat er moet gebeuren in het huis om over te kunnen stappen op groene waterstof. Ook krijgt u informatie over de subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen. Na de schouw ontvangt u een schouwrapport met een indicatie van de kosten. Met dit rapport krijgt u via de gemeente de kosten vergoed.
Een deel van de subsidies zoals de subsidie voor het aardgasvrij koken of elektrisch verwarmen kan meteen aangevraagd worden. De subsidies van de overstap naar waterstof worden pas uitgekeerd als het project definitief doorgaat. Dit kan alleen als 70% van de Stadtenaren voor een aardgasvrij Stad stemt en als aan alle beloften wordt voldaan.
Waarom een aanbod op maat?
Er zijn verschillende soorten woningen in Stad aan ’t Haringvliet. Huizen worden dus ook anders verwarmd en de isolatie verschilt. Maar ook de wensen en behoeften van inwoners zijn niet allemaal hetzelfde. Daarom bieden we alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties een aanbod op maat voor een overstap naar groene waterstof. Met andere woorden: een goede en betaalbare oplossing per adres in Stad aan ‘t Haringvliet.
Schouwers bieden hulp bij aanvragen subsidies
De schouwers verzorgen niet alleen de schouw en het schouwrapport. Ze helpen u ook graag met het aanvragen van de subsidies en de aanvraag voor het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk. Kunt u de hulp van de schouwers goed gebruiken? Meld u dan aan via www.stadaardagsvrij.nl/aanmelden-schouwen. Bij ‘extra informatie’ kunt u aangeven waar u hulp bij nodig heeft of waar u vragen over heeft. Eén van de schouwers neemt dan contact met u op om een afspraak te maken.
Schouw aanvragen
Veel inwoners hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een schouw van de woning aan te vragen. De schouwers hebben inmiddels bij 512 woningen een schouw uitgevoerd. U kunt nog steeds een schouw aanvragen. Na de schouw ontvangt u een schouwrapport op maat. Met dit schouwrapport kunt u direct subsidie aanvragen voor elektrisch koken of verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp. Via deze link kunt u een schouw van uw woning aanvragen.
Meer informatie over het schouwen en de subsidies vindt u op www.stadaardgasvrij.nl/schouw. Heeft u vragen, dan kunt u ook altijd terecht bij Bobby Groenewoud via 06-15 48 64 78 of stadaardgasvrij@gmail.com.
Schouwrapport en subsidies
Na afloop van de schouw ontvangt u een schouwrapport waarin staat wat er moet gebeuren in huis bij een collectieve overstap naar groene waterstof. Ook geven we u een indicatie van de kosten. Deze kosten worden door het project vergoed. Een deel van de subsidies, zoals voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen kunt u meteen na ontvangst van het schouwrapport al aanvragen. De subsidies van de overstap naar waterstof worden pas uitgekeerd als het project definitief doorgaat. Dit kan alleen als 70% van de Stadtenaren voor een aardgasvrij Stad stemt en als aan alle beloften wordt voldaan.
Welke subsidies worden nu al verstrekt en welke pas na definitieve doorgang van het project?
Als u nu al over wil stappen van koken op gas naar elektrisch koken of verwarmen, dan kunt u nu al gebruik maken van de subsidieregeling. Hiervoor heeft u wel een schouwrapport nodig. De kosten van de aanpassingen die nodig zijn voor de overstap naar groene waterstof worden pas na definitieve doorgang van het project vergoed.
Tijdens een 2e afspraak wordt alles met u doorgenomen, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Voor vragen kunt u ook altijd terecht bij omgevingsmanager Bobby Groenewoud via (06 – 154 86 478 of e-mail stadaardgasvrij@gmail.com).
Wanneer gaat het project door?
Het project gaat door als 70% van de inwoners van Stad tijdens de draagvlakmeting vóór een aardgasvrij Stad vanaf 2025 stemt. Ook moet aan alle beloften die belangrijk zijn voor het project worden voldaan.
Meld u aan voor een SCHOUW
Aanmelden
U kunt zich als inwoner (woningeigenaren én huurders), ondernemer en maatschappelijke organisatie met een aardgasaansluiting hier aanmelden voor een schouw.
U kunt ook contact opnemen met omgevingsmanager Bobby Groenewoud via telefoon 06 – 154 86 478 of e-mail stadaardgasvrij@gmail.com. Daarna neemt één van de schouwers contact op om een afspraak te maken voor een schouw.
Wat gebeurt er tijdens een schouw
Tijdens de schouw bekijkt een professioneel team de volgende onderdelen in uw woning of onderneming:
- De hoofdaansluiting
- Het kooktoestel en de aansluitingen van het kooktoestel
- De gasleidingen in de woning
- De meterkast en gasmeter
- De cv-ketel en manier van warmteafgifte
- Eventueel aanwezige sierhaard of gaskachels
Foto’s
Om u een goed aanbod te kunnen doen, worden tijdens de schouw foto’s gemaakt van onderdelen in uw woning of onderneming. We gaan hier zorgvuldig mee om. De foto’s worden alleen gebruikt voor het aanbod op maat.
De schouw in 8 stappen
Een schouw doorloopt u in de volgende acht stappen:
- Aanmelden voor schouw via deze website of door contact op te nemen met Bobby Groenewoud via 06 – 154 86 478 of e-mail stadaardgasvrij@gmail.com.
- Een van de schouwers neemt telefonisch of per e-mail contact op om een afspraak te maken.
- U ontvangt een bevestigingsmail van de afspraak met naam en foto van de persoon die bij u langskomt.
- De schouwer komt langs op het afgesproken tijdstip en bekijkt de woning of onderneming.
- Na de schouw ontvangt u een schouwrapport met een kostenindicatie.
- Tijdens een tweede afspraak bespreken we het schouwrapport en leggen we uit hoe u de subsidies kunt aanvragen voor de kosten van de overstap.
- Als u nu al aan de slag wilt, kunt u met het schouwrapport de subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen al aanvragen. De subsidies voor de collectieve overstap naar waterstof worden pas uitgekeerd als het project definitief door gaat.
- Het schouwen is nu afgerond.
Meld u aan voor een SCHOUW
Video van een schouw
Bekijk de video van een voorbeeld-schouw. Deze video laat zien hoe een schouw wordt gedaan door een van de leden van het schouw-team van het project Stad Aardgasvrij.
Aanbod op maat voor woningeigenaren én huurders
Iedereen in Stad met een aardgasaansluiting kan een schouw aanvragen: inwoners, zowel huurders als woningeigenaren, ondernemers en maatschappelijke organisaties.
Huurders dus ook! Ook zij ontvangen na afloop een schouwrapport waarin staat wat er in de woning moet gebeuren bij een overstap naar groene waterstof. Zij kunnen ook nu al subsidie aanvragen om over te stappen naar elektrisch koken. Huurders kunnen geen subsidie aanvragen voor elektrisch verwarmen, dit kan alleen een woningeigenaar.
Het team
Wie komen er langs?
Wilco Braber
Ik ben Wilco Braber, 61 jaar, geboren en getogen in Stad aan ‘t Haringvliet en werk bij Shell. Met mijn gezin woon ik in het huis dat oorspronkelijk gebouwd is door mijn opa. Energie besparen en duurzaam wonen vind ik belangrijk. Mijn technische achtergrond zet ik graag in om bij dorpsgenoten te schouwen, vragen te beantwoorden en maatwerk advies te geven.
Martin Pronk
Ik ben Martin Pronk. Ik woon nu bijna 30 jaar op Stad aan ‘t Haringvliet. Mijn dagelijks werk is het renoveren van badkamers en daarnaast doe ik installatiewerk. Zo gaat mijn interesse naar het pionieren in de techniek van de waterstof. We weten allemaal dat er een transitie in het gebruik van fossiele brandstoffen moet komen voor onze toekomst. Dus hier wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.
Hilde Herrewijnen
Ik ben Hilde Herrewijnen, 25 jaar, woonachtig in Dirksland en sinds maart 2022 werkzaam als consulent Duurzaamheid en Wonen bij Oost West Wonen. Als partner van het project zal ik vanuit Oost West Wonen de komende tijd schouwen bij de huurders van Stad aan ‘t Haringvliet. Tijdens de schouw ga ik ook graag met u in gesprek over het project.
Sander Hartwig
Mijn naam is Sander Hartwig, 27 jaar en schouwcoördinator bij het project Stad Aardgasvrij. Een goede keuze maken kan pas als je goed inzicht hebt in je eigen situatie. Met het schouwen verwacht ik dat we jullie voldoende informatie kunnen geven om te gaan stemmen tijdens de draagvlakmeting.
Paulus Looij
Ik ben Paulus Looij, 33 jaar en woonachtig in Dirksland.
Met mijn kennis en ervaring zal ik mij als interim projectcoördinator gaan inzetten, voor met name de huurwoningen van OostWestWonen.
In samenwerking met Hilde gaan we het proces opzetten om de huurders zo goed mogelijk van informatie te voorzien, zodat u tijdens de draagvlakmeting een weloverwogen keuze kan maken.
Laurens Huizer
Mijn naam is Laurens Huizer, geboren, getogen en woonachtig in Stad aan ’t Haringvliet. In het dagelijks leven ben ik energie-adviseur bij het Energieloket Goeree-Overflakkee en zzp’er woningverduurzaam advies en energielabels. Ik ben vanaf het begin betrokken bij het project Stad Aardgasvrij. Mijn focus ligt op betaalbaarheid en het beperken van energieverbruik, door middel van een totaalaanpak.