Belofte ‘Vertaalbaar’

Belofte 'Vertaalbaar'

Wat betekent de belofte Vertaalbaar voor u?

De belofte Vertaalbaar betekent dat de inzichten en ervaringen ook toegepast kunnen worden op andere waterstofprojecten. Zodat straks meer delen van Nederland over kunnen stappen op waterstof. Omdat het een voorbeeldproject is, kan het project in aanmerking komen voor subsidies. Hierdoor zal de overstap voor u kosteloos zijn en kunnen we een vaste waterstofprijs aanbieden voor 15 jaar.

Belofte 'Vertaalbaar'

Veel interesse voor Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is bekend in het dorp en de rest van Goeree-Overflakkee. Maar het project krijgt ook landelijk aandacht en zelfs in Europa wordt het inwonersinitiatief gevolgd. Stad aan ’t Haringvliet is een ‘leerproject’. Met de belofte Vertaalbaar willen we dat de inzichten en ervaringen ook toegepast kunnen worden op andere waterstofprojecten, zodat straks meer delen van Nederland over kunnen stappen op waterstof. Het projectteam werkt daarom samen met het rijk, de provincie Zuid-Holland, andere gemeenten en de Europese Commissie om kennis te delen.

 

Het project Stad Aardgasvrij is uniek

Als minimaal 70% van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Stad met een aardgasaansluiting, straks vóór een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025, stemt, is Stad het eerste dorp in Nederland dat met groene waterstof wordt verwarmd. Uniek in Nederland en zelfs in Europa. Dit vraag een zorgvuldige aanpak. De overheid heeft hiervoor 5,6 miljoen euro vrijgemaakt. Een grote investering, maar de lessen en ervaringen die in Stad worden opgedaan zijn dat waard. Hierdoor kunnen in de toekomst andere dorpen of wijken mogelijk overstappen op groene waterstof en aardgasvrij worden.

Programma aardgasvrije wijken

Stad aan ’t Haringvliet is samen met 49 andere gemeenten onderdeel van het Rijksprogramma Aardgasvrije Wijken. Deze gemeenten leren hoe een wijkgerichte aanpak kan worden ingericht. Op deze manier kunnen zij een voorbeeld zijn voor andere plaatsen of wijken. Groene waterstof is één van de mogelijke duurzame oplossingen.

 

European Clean Hydrogen Alliance

De European Clean Hydrogen Alliance is onderdeel van de Europese Commissie en steunt onderzoek naar grootschalig gebruik van groene waterstof in Europa. Ook zij zijn geïnteresseerd in Stad Aardgasvrij. 

 

Waarom is de Green Deal zo belangrijk voor het project Stad Aardgasvrij?

De gemeente en Stedin hebben een Green Deal gesloten met de rijksoverheid. Het rijk probeert met een Green Deal knelpunten weg te nemen bij duurzame plannen. Via de Green Deal ontdekken we welke tijdelijke en blijvende wetten nodig zijn voor het project. Dat is belangrijk, omdat deze wetten er nu nog niet zijn voor waterstof.

Veelgestelde vragen

c Alles uitvouwen C Alles invouwen