Over ons

Project Stad Aardgasvrij

Project Stad Aardgasvrij is een idee van een groep inwoners uit Stad aan ‘t Haringvliet. Zij werken samen met specialisten van bedrijven, overheden en organisaties en maken een plan voor de gezamenlijke overstap van aardgas naar waterstof en werken aan het besparen van energie.

Stad aan ‘t Haringvliet moet, net als alle andere steden en dorpen in Nederland, voor 2050 stoppen met het gebruik van aardgas. Gelukkig zijn we op Goeree-Overflakkee al een eind op de goede weg. Er wordt op het eiland veel groene energie opgewekt. Deze energie kan gebruikt worden als alternatief voor aardgas. Wat de beste manier is, verschilt per plaats. Voor Stad weten we dat waterstof een goede oplossing kan zijn. 

Keuzemoment

Afgelopen tijd is er achter de schermen hard gewerkt aan een plan. Als het plan voor de overstap straks af is, bepalen inwoners, ondernemers en bestuurders van maatschappelijke organisaties of waterstof een goede oplossing is. Zij kunnen ook kiezen voor een andere aardgasvrije oplossing, zoals een warmtepomp.

Beloften

De overstap naar waterstof moet aan een aantal belangrijke uitgangspunten, oftewel beloften, voldoen zoals Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Voldoende draagvlak Groene waterstof, Het mag, Het kan en Vertaalbaar. Op deze website staan de acht beloften verder beschreven. 

Inspiratiehuis

De inwoners van Stad aan ’t Haringvliet die meer informatie willen over het project of over energie besparen, kunnen het Inspiratiehuis aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11 bezoeken. In het Inspiratiehuis is te zien welke aanpassingen er nodig zijn om de overstap te kunnen maken en wat dit voor de energierekening betekent. 

Vanaf maart 2022 was de woning als proef voor twee maanden lang verwarmd met waterstof door een waterstof cv-ketel.

Betrokken partners

Er is een deskundig projectteam dat bestaat uit specialisten van de gemeente Goeree-Overflakkee; Stedin, Woningcorporatie Oost West Wonen, Greenpoint Group, Provincie Zuid-Holland, het Energieloket Deltawind, Gasunie en H2GO. Zij werken samen aan het plan dat Stadtenaren straks voorgelegd krijgen.

Contactgegevens Bobby Groenewoud

Telefoon 06 – 154 86 478

E-mail stadaardgasvrij@gmail.com

 

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij

Elke woensdag van 13.00 – 18.00 uur 

Avondopenstelling tot 20.00 uur op woensdag 5 en 19 oktober, 2, 16 en 30 november en 14 december.

U kunt ook een afspraak maken om langs te komen; bel Bobby!

Bobby Groenewoud

Projectpartners

Logo's van de partners

Stad aan ’t Haringvliet 

Het dorp bestaat al 650 jaar en was vroeger vooral op de landbouw en het vervoer van de opbrengst van het land georiënteerd en een erg gesloten gemeenschap. Door gemeentelijke herindeling en de bouw van dammen en bruggen na de watersnoodramp kwam er ook werk buiten het eiland en kreeg het dorp ook nieuwe bewoners. 

Vijftien jaar geleden schreef 75% van de bevolking mee aan een dorpsvisie (Stad op Stelten). Toen de gemeente moest beslissen over de plaatsing van windmolens op het eiland en er overal protestacties ontstonden ondertekende 75% van de bevolking het verzoek aan de gemeente om nieuwe molens niet tegen het dorp aan maar bij de reeds bestaande vier iets verderop te bouwen.