Informatie voor huurders

Informatie voor huurders

Bent u huurder bij Oost West Wonen en heeft u een aardgasaansluiting? Dan geldt het project ook voor u! U heeft de mogelijkheid om van aardgas over te stappen naar groene waterstof. De kosten die gemaakt worden voor de overstap op waterstof, worden voor u vergoed. Als alle acht beloften waargemaakt kunnen worden, gaat het project door en krijgt u gratis een nieuwe waterstof cv-ketel, een subsidie voor de overstap naar elektrisch koken en een gratis aangepaste meterkast. 

Het uitwerken van de beloften kost tijd. Ondertussen kunt u alvast gebruik maken van de subsidie voor elektrisch koken die speciaal voor Stad aan ’t Haringvliet beschikbaar is. Voor het aanvragen van de subsidie heeft u een schouwrapport nodig. Hiervoor kunt u een schouwafspraak maken. Mocht het project eventueel niet doorgaan, dan heeft u toch gebruik kunnen maken van de subsidie. Dat is hoe dan ook mooi meegenomen.

Schouwen van huurwoningen

Iedereen in Stad aan ’t Haringvliet met een aardgasaansluiting kan zich aanmelden voor een gratis schouw. Tijdens een schouw komen er twee schouwers van Oost West Wonen bij u langs om te kijken wat er moet gebeuren in uw huis om over te kunnen stappen op groene waterstof. Ook krijgt u informatie over de beschikbare subsidies voor elektrisch koken en kijken we met u welke aanpassingen er nodig zijn om uw keuken geschikt te maken voor een elektrische kookplaat. Omdat Oost West Wonen het belangrijk vindt om alle huurders goed te informeren en liefst 100% van de woningen wil schouwen, benadert de corporatie huurders persoonlijk om een afspraak in te plannen. Uiteraard mag u ook zelf een afspraak inplannen door te bellen naar 06 – 154 86 478 of via www.stadaardgasvrij.nl/aanmelden-schouwen.

Hilde Herrewijnen – schouwer

Hilde Herrewijnen

Ik ben Hilde Herrewijnen, 25 jaar, woonachtig in Dirksland en sinds maart 2022 werkzaam als consulent Duurzaamheid en Wonen bij Oost West Wonen. Als partner van het project zal ik vanuit Oost West Wonen de komende tijd schouwen bij de huurders van Stad aan ‘t Haringvliet. Tijdens de schouw ga ik ook graag met u in gesprek over het project.

Paulus Looij – schouwer

Paulus Looij

Ik ben Paulus Looij, 33 jaar en woonachtig in Dirksland. Met mijn kennis en ervaring zal ik mij als interim projectcoördinator gaan inzetten, voor met name de huurwoningen van Oost West Wonen. In samenwerking met Hilde gaan we het proces opzetten om de huurders zo goed mogelijk van informatie te voorzien, zodat u tijdens de draagvlakmeting een weloverwogen keuze kan maken.

Veelgestelde vragen

Waarom een schouwafspraak?
Tijdens een schouwafspraak maken we voor u inzichtelijk welke werkzaamheden noodzakelijk zijn voor de overstap op waterstof. U krijgt tijdens de schouw informatie over het project, de benodigde werkzaamheden en de beschikbare subsidies. Na afloop van de schouw ontvangt u een schouwrapport waarin staat wat er moet gebeuren in huis bij een collectieve overstap naar groene waterstof. Ook geven we u een indicatie van de kosten. Deze kosten worden door het project vergoed. Een deel van de subsidies, zoals voor elektrisch koken, kunt u meteen na ontvangst van het schouwrapport al aanvragen. De schouwafspraak is geheel vrijblijvend.
De schouwers verzorgen niet alleen de schouw en het schouwrapport. Ze helpen u ook graag met het aanvragen van de subsidies en de aanvraag voor het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk. Kunt u de hulp van de schouwers goed gebruiken? Meld u dan aan via www.stadaardgasvrij.nl/aanmelden-schouwen. Bij ‘extra informatie’ kunt u aangeven waar u hulp bij nodig heeft of waar u vragen over heeft. Eén van de schouwers neemt dan contact met u op om een afspraak te maken.

Lees meer

Zijn er aanpassingen in mijn woning nodig?
Voor de overstap naar waterstof zijn een aantal aanpassingen in uw woning nodig. Welke aanpassingen dit precies zijn, worden inzichtelijk tijdens een schouw. Als het project doorgaat, krijgt u een nieuwe waterstof Cv-ketel en worden er aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat u op een veilige manier uw woning met waterstof kunt verwarmen. Zo worden de gasleidingen gecontroleerd en waar nodig vervangen en krijgt u een waterstofmeter. Kookt u nog op gas? Dan ontvangt u subsidie om de overstap te maken naar elektrisch koken. Het is namelijk niet mogelijk om op waterstof te koken. Oost West Wonen zorgt voor de juiste elektrakabel en het aanpassen van de meterkast.

Lees meer

Waarom kan ik als huurder niet kiezen voor elektrisch verwarmen?
Helaas zijn niet alle woningen geschikt om elektrisch te verwarmen. Met name oudere woningen (met een lager energielabel) vragen om aanzienlijk veel aanpassingen voor een goede en rendabele werking van een warmtepomp. Dit geldt voor een groot deel van de huurwoningen in Stad aan ’t Haringvliet. Oost West Wonen ziet in de overstap naar waterstof daarom de beste keuze als alternatief voor aardgas.

Lees meer

Vraag ik zelf de subsidies aan of doet Oost West Wonen dit voor mij?
U kunt via de website van de gemeente zelf subsidie aanvragen voor een elektrische kookplaat. Uw dient hiervoor in te loggen met uw DigiD. De overige aanpassingen aan uw woning worden door het project vergoed. Lukt het niet om subsidie aan te vragen. Neem dan contact op met de schouwers Hilde of Paulus. Zij kunnen u hierbij helpen. Let op! Subsidie aanvragen kunt u pas als u een schouwrapport heeft ontvangen. Deze ontvangt u een aantal weken na de schouwafspraak. Heeft u nog geen schouw gehad, klik hier om een schouw aan te vragen.

Lees meer

Woningcorporatie Oost West Wonen belangrijke partner van Stad Aardgasvrij

Niet alleen woningeigenaren en ondernemers, maar ook huurders hebben een stem in het project Stad Aardgasvrij. Als woningcorporatie op Goeree-Overflakkee is Oost West Wonen een belangrijke partner in het project om ervoor te zorgen dat huurders goed worden geïnformeerd en op basis van de juiste informatie naar de stembus kunnen. Wat is er in de huurwoningen nodig om de overstap te maken naar Aardgasvrij? Welke subsidies zijn er voor huurders beschikbaar? En wat betekent de overstap op waterstof concreet voor inwoners met een sociale huurwoning? Allemaal vragen waar we in dit project samen met woningcorporatie Oost West Wonen een antwoord op vinden.

Oost West Wonen