Afgelopen maandagavond was het druk in ‘t Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. Zo’n 70 bezoekers waren aanwezig om in gesprek te gaan met waterstofadviseur Noé van Hulst. Van Hulst leverde onlangs zijn onafhankelijk advies op over de toekomst van Stad Aardgasvrij. Na de opening van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman volgde een toelichting van de waterstofadviseur op het advies. Hierna konden de aanwezige inwoners uitgebreid vragen stellen aan Noé van Hulst, de medewerkers van de gemeente en netbeheerder Stedin.
De acht beloften
De burgemeester opende de avond. Daarna gaven gespreksleider Stella Braber, inwoner van Stad aan ’t Haringvliet, en Erik Roeland van de gemeente Goeree-Overflakkee een update over het project. Ook vertelden zij over de acht beloften die de basis vormen van Stad Aardgasvrij: Veilig of anders niet, Groen, Het kan, Vertaalbaar, Voldoende Draagvlak. Altijd warm, Het mag en Betaalbaar. De meeste beloften staan op groen. Alleen Betaalbaar, Altijd warm en Het mag staan nog op oranje. De belofte Betaalbaar heeft nu de meeste aandacht. Pas als deze belofte wordt waargemaakt, kunnen Altijd warm en Het mag worden ingevuld. Innovatie expert Albert van der Molen van Stedin lichtte dit laatste toe aan de inwoners.
Waarom een onderzoek?
Erik Roeland van de gemeente Goeree-Overflakkee vertelde meer over de aanleiding van het onderzoek. Om aan de belofte Betaalbaar te voldoen is subsidie nodig. Na gesprekken hierover met de ministeries van Klimaat en Groene Groei (KGG), Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en de gemeente Goeree-Overflakkee, ontstond de wens om samen met de ministeries een onafhankelijk adviseur in te schakelen.
Veel vragen over advies Van Hulst
Noé van Hulst vertelde de inwoners meer over zijn advies. Allereerst benadrukte hij het unieke karakter van het project Stad Aardgasvrij. Dit vanwege de geleerde lessen die heel waardevol zijn voor Nederland en zelfs Europa. En vanwege de grote betrokkenheid van de inwoners die ooit zelf met het idee zijn gestart voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet.
Verder stelt hij in zijn advies een aantal aanvullingen voor om het project uitvoerbaar te maken. Zo adviseert hij om de duur van het project van 15 jaar op te delen in 3 fases van 5 jaar. En hij adviseert om een deel van de woningen te verwarmen met waterstof en een hybride warmtepomp, in plaats van alleen een waterstof cv-ketel. Verder raadt hij aan om zo snel mogelijk een kwartiermaker aan te stellen. Deze persoon maakt dan op korte termijn een concreet plan voor de eerste uitvoeringsfase van 5 jaar, een plan dat gesubsidieerd kan worden.
-Deel 15 jaar op in 3 fases van 5 jaar
Door de 15 jaar in 3 fases in te delen, wordt het project volgens Van Hulst overzichtelijk, financieel haalbaar en op korte termijn uitvoerbaar. Tijdens iedere periode werken de projectpartners dan door aan de invulling van de volgende fase.
Hybride warmtepompen en waterstof cv-ketels
Van Hulst vertelde daarnaast over zijn idee om een deel van de woningen te verwarmen met een hybride warmtepomp, in combinatie met waterstof. Als er weinig warmte gevraagd wordt, kan de warmtepomp dit aan. Is er meer vraag naar warmte, dan kan er met waterstof verwarmd worden. Hierdoor neemt de hoeveelheid waterstof die nodig is af, waardoor het project financieel haalbaar wordt.
Koppelkansen
Noé vertelde ook meer over de kansen die hij ziet voor Stad Aardgasvrij door aan te sluiten bij bestaande initiatieven op het eiland. Hij pleit voor een energyhub Goeree-Overflakkee waar Stad Aardgasvrij onderdeel van is.
Veel inwoners hadden vragen over het advies. Sommige vragen gingen over de 3 fases van 5 jaar en de hybride warmtepomp als aanvulling op de waterstof cv-ketel. Maar ook algemene vragen over het project werden besproken.
Vervolg na het advies
Nu het advies afgerond is, wordt op korte termijn een besluit genomen over het vervolg. Hierover gaat de gemeente in gesprek met de ministeries VRO en KGG, Gasunie, de Tafelaars en de projectpartners zoals Stedin, Oost West Wonen en Essent. De vragen die gesteld werden, worden meegenomen in het plan van aanpak. Dat plan wordt gemaakt als er een positief besluit ligt over de toekomst van Stad Aardgasvrij.