Onlangs maakten gemeente Goeree-Overflakkee, ministeries van VRO en KGG, netbeheerder Stedin en Gasunie nieuwe afspraken over het project Stad Aardgasvrij. Dat betekent onder andere dat er nu een kwartiermaker wordt aangesteld om een uitvoeringsplan te maken. Hiermee gaat Stad Aardgasvrij een nieuwe fase in. Met dit plan kan de gemeente vervolgens een subsidie bij de landelijke overheid aanvragen voor de eerste fase van 5 jaar. Afhankelijk van de beoordeling van de aanvraag wordt er subsidie toegekend en kan de uitvoering van start. Al langere tijd werkt een groep inwoners samen met de gemeente en partners aan het plan om Stad aan ’t Haringvliet de komende jaren aardgasvrij te maken door collectief over te stappen op waterstof. Inwoners kunnen ook kiezen voor een individuele elektrische oplossing.
Afspraken
De partijen onderschrijven met de nieuwe afspraken het advies van waterstofadviseur Noé van Hulst en spreken af zich in te zetten om het project Stad Aardgasvrij tot uitvoering te brengen. Ook spreken ze af dat de kwartiermaker op korte termijn een uitvoeringsplan maakt voor 5 jaar, wat de basis is voor de subsidieaanvraag bij de landelijke overheid.
Gemeente Goeree-Overflakkee heeft hiervoor kwartiermaker Bert den Ouden aangesteld. Hij is een ervaren energiedeskundige en kan nu met een klein team aan de slag met het opstellen van een plan voor de eerste periode van 5 jaar, met een doorkijk naar de tweede fase (5-10 jaar) en derde fase (10-15 jaar).
Advies Noé van Hulst
Van Hulst stelt in zijn advies een aantal aanvullingen voor om het project overzichtelijk, beheersbaar en uitvoerbaar te maken. Hij adviseert onder andere: Deel de duur van het project van 15 jaar op in 3 fases van 5 jaar. En overweeg een hybride warmtepomp in combinatie met een waterstof cv-ketel zodat de vraag naar waterstof omlaag gaat. Dit omdat waterstof nu nog een relatief dure energiedrager is. De kwartiermaker werkt de adviezen van Noé van Hulst de komende tijd verder uit tot een plan.
Nieuwe stap na oplevering advies
Deze nieuwe stap naar een uitvoeringsplan is hard nodig. Al enkele jaren werken de Tafelaars – de groep inwoners die ooit met het idee is gestart – de gemeente Goeree-Overflakkee en de projectpartners aan het project. Samen met inwoners hebben zij de acht beloften van het project opgesteld: Veilig of anders niet, Groen, Het mag, Het kan, Vertaalbaar, Voldoende Draagvlak, Altijd warm en Betaalbaar. Om het project door te laten gaan, moet aan alle beloften worden voldaan. De afgelopen periode bleek het moeilijk te zijn om met name de belofte Betaalbaar waar te kunnen maken.
Om aan de belofte Betaalbaar te kunnen voldoen is subsidie nodig. Al langere tijd voerde het projectteam gesprekken hierover met verschillende partijen, waaronder de toen geheten ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat. Uit deze gesprekken ontstond de wens om onafhankelijk waterstofadviseur Noé van Hulst in te schakelen om de haalbaarheid van het project te onderzoeken.
Hoe nu verder
Nu het advies door alle partijen wordt omarmd kan de kwartiermaker aan de slag. Maar we zijn er nog niet. Den Ouden werkt de komende tijd samen met de Tafelaars en de projectpartners het uitvoeringsplan voor de 1e fase verder uit. De inwoners en ondernemers van Stad aan ’t Haringvliet worden uiteraard betrokken bij de totstandkoming van dit plan. Als er een plan ligt waar de betrokken partijen, waaronder de Tafelaars, zich in kunnen vinden, wordt de financiering aangevraagd bij het Rijk. Als deze subsidie wordt toegekend, kan de uitvoering starten.
Over Stad Aardgasvrij
In 2017 startte een groep inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet het initiatief Stad Aardgasvrij. Zij zochten samen met de gemeente naar duurzame manieren om het dorp van het aardgas af te kunnen halen. Groene waterstof bleek een goede optie. Samen met de gemeente Goeree-Overflakkee en partners als Essent, Stedin en woningcorporatie Oost West Wonen werken de initiatiefnemers aan het plan.