Belangstelling was er zeker voor de informatieavond over het project Stad Aardgasvrij op maandag 14 april. In totaal kwamen zo’n 50 bezoekers naar ’t Trefpunt om te horen wat kwartiermaker Bert den Ouden tot nu toe heeft ontwikkeld. Het werk dat de kwartiermaker doet voor Stad aan ’t Haringvliet is nog niet afgerond, maar hij kon de inwoners al wel het een en ander vertellen over zijn eerste ideeën. Na de opening door wethouder Petra ’t Hoen en Tafelaar Stella Braber startte Den Ouden met een uitgebreide presentatie, waarna hij in gesprek ging met de aanwezige inwoners.

Betaalbaarheid en opslag van waterstof: de twee grote uitdagingen van het project.
Kwartiermaker Bert den Ouden is inmiddels 2 maanden bezig en deelde zijn eerste inzichten. Zijn focus ligt op twee belangrijke uitdagingen:
- Hoe houden we het project betaalbaar?
- Hoe slaan we waterstof veilig op, zodat ook in koude winters iedereen een warme woning heeft?
Zelf waterstof produceren én opslaan
Den Ouden en zijn team hebben naar de verschillende energieconcepten gekeken voor Stad. Eentje daarvan is dat Stad zou worden aangesloten op het landelijke waterstofnet. Maar dat is pas in 2033 klaar in plaats van 2026 zoals eerder gepland– veel te laat dus. Daarom kijkt het project nu nog nadrukkelijker naar een lokale oplossing: zelf waterstof maken én hier opslaan. Dat bracht Den Ouden op het systeem dat nu de voorkeur heeft: een kleine elektrolyser met een lokale opslag in ondergrondse gasbuizen: een zogeheten Röhrenspeicher, zoals dat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland al jarenlang gebeurt.
Opslag van waterstof: juist hier op dit eiland een goed idee. Want Goeree-Overflakkee wekt meer duurzame stroom op dan het verbruikt. En stroom heeft op verschillende momenten, verschillende prijzen. Het ene moment is stroom duur, het andere moment goedkoop. Door hier slim mee om te gaan en de mogelijkheid om de waterstof op te slaan, kan juist op die goedkope momenten elektriciteit via een elektrolyser omgezet worden in waterstof. En die waterstof kan dus veilig opgeslagen worden in een systeem wat al tientallen jaren gebruikt wordt in onze buurlanden!
Met een opslag kan Stad onafhankelijk en betaalbaar verwarmd worden: een enorme stap richting een aardgasvrije toekomst.
Slimme combinatie: waterstof én hybride warmtepomp
Waterstofadviseur Noé van Hulst adviseerde al eerder de combinatie van een waterstof cv-ketel met een kleine hybride warmtepomp. Hier bouwt Den Ouden op verder. Hybride verlaagt het waterstofverbruik en de kosten van de elektrolyser en de opslag. Zo wordt dit meer betaalbaar.
Voor de bewoners levert dit systeem voordeel op. Zelfs bij minder goed geïsoleerde woningen. Er zijn weinig aanpassingen nodig in huis, het energielabel gaat omhoog en een woning wordt meer waard. Inwoners kunnen vervolgens hun woning isoleren op de natuurlijke momenten; als er een verbouwing plaatsvindt bijvoorbeeld. En belangrijk: de keuze voor een hybride warmtepomp ligt bij de bewoners zelf.
Hoe nu verder?
De vragen en opmerkingen van de informatieavond worden meegenomen in het definitieve plan van aanpak. Ondertussen kijkt het projectteam naar mogelijke locaties op het eiland voor de elektrolyser. Ook wordt er gewerkt aan een subsidievoorstel voor de ministeries. Want pas daarna weten we of het project echt van start kan.
