Belofte ‘Groen’

Belofte 'Groen'

Bij de collectieve overstap wordt groene waterstof gebruikt. Dit beloven wij aan alle inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers in Stad aan ‘t Haringvliet.

Groene waterstof wordt gemaakt uit water en duurzame stroom. Op Goeree-Overflakkee wordt jaarlijks meer duurzame elektriciteit opgewekt dan we op het eiland gebruiken. Deze energie kunnen we inzetten voor de productie van groene waterstof. Hiervoor zijn geen nieuwe wind- of zonneparken nodig.

De waterstof voor Stad aan ’t Haringvliet wordt in Oude-Tonge gemaakt bij het tankstation van Greenpoint. Om de huizen te verwarmen, zorgen we er voor dat we altijd voldoende waterstof kunnen maken. Ook als het heel koud is. Voor de zekerheid wordt ook een beperkte hoeveelheid waterstof in tanks opgeslagen. Via een nieuwe leiding van Gasunie wordt de waterstof naar Stad aan ’t Haringvliet vervoerd. In het dorp zelf wordt het bestaande aardgasnetwerk van Stedin gebruikt om de waterstof naar de huizen te brengen.

Belofte 'Groen'
Transport Waterstof Stad Aardgasvrij

Wat maakt de waterstof voor Stad aan ’t Haringvliet groen?

Geen CO2 uitstoot bij waterstof

Bij het verwarmen van woningen met aardgas komt CO2 vrij. Bij waterstof gebeurt dit niet. Dit is een belangrijke reden waarom waterstof groen is. De waterstof voor Stad aan ’t Haringvliet zal gemaakt worden met behulp van elektrolyse. Dit is een chemisch proces waar elektriciteit voor nodig is. Met elektriciteit wordt het water opgesplitst in waterstof en zuurstof. De zuurstof verdwijnt in de lucht of wordt opgeslagen, zonder dat er CO2 vrij komt.

 

Lokaal opgewekte energie

De windmolens en zonnepanelen die nodig zijn om duurzame energie op te wekken staan al op Goeree-Overflakkee. De groene stroom hoeft dus niet van ver te komen en wordt lokaal geproduceerd en gebruikt.

Wat als de wind niet waait of de zon niet schijnt op Goeree-Overflakkee?

Als er een tekort is aan lokale groene stroom om waterstof te maken, zal de groene stroom ergens anders vandaan moeten komen. Om ervoor te zorgen dat ook die stroom groen is, kopen we alleen stroom met het certificaat ‘groen’. Zo weten we zeker dat er altijd voldoende groene stroom is om waterstof te maken.

Is het energieverbruik van de nieuwe apparatuur gelijkwaardig aan de huidige, of zal het energieverbruik omhoog gaan?

Iedereen krijgt waterstof via de bestaande gasleiding. Er is daarna niet meer energieverbruik dan bij de huidige aardgas cv-ketel.

Veelgestelde vragen

Als u nu niet aardgasvrij kookt, krijgt u een vergelijkbare situatie terug bij de overstap naar elektrisch koken. Tijdens de schouw wordt naar uw huidige situatie gekeken. Vervolgens wordt bepaald of/hoeveel subsidie u krijgt. Meer informatie over de schouw leest u hier.

Vind je dit antwoord nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0