Brandweer Stad aan ’t Haringvliet geïnformeerd over waterstofombouw

Van donderdag 24 februari tot en met zaterdag 23 april 2022 werd het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij verwarmd met waterstof. Inwoners van Stad aan ’t Haringvliet konden in die periode ervaren hoe het is een woning met waterstof te verwarmen. Maar de ombouw gebeurt alleen als het veilig is. Dat betekent dat ook brandweerlieden uit Stad aan ‘t Haringvliet en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VR-RR) achter de waterstofombouw moeten staan. Afgelopen 24, 25, 26 januari kregen brandweerlieden en de VR-RR daarom informatiesessies over de veiligheidsmaatregelen die genomen worden bij de waterstofombouw van het Inspiratiehuis. 

 

Veilig of anders niet

Tijdens de informatiesessies gaven Stedin en DNV (een onafhankelijke veiligheidsorganisatie) presentaties over de waterstofombouw van het Inspiratiehuis en de maatregelen om dit veilig te doen. Er is toegelicht welke onderzoeken er in december zijn gedaan en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd om het Inspiratiehuis volledig veilig met waterstof te verwarmen. De waterstofcontainer werd op het terrein van de brandweer geplaatst om het hele proces toe te kunnen lichten.

Brandweer Stad aan ’t Haringvliet geïnformeerd over waterstofombouw

Ook kreeg de brandweer informatie over de veiligheidseisen- en testen van de leidingen naar het Inspiratiehuis toe. Voor de binnenhuisinstallatie zijn de veiligheidsmaatregelen doorgenomen. Zo is er een nieuw veiligheidssysteem ontwikkeld dat iedere dag kan meten of de binnenhuisleiding lekdicht is. Tot slot is er door de VR-RR een presentatie gegeven over de verschillende toepassingen van waterstof en de middelen die de brandweer kan inzetten in geval van calamiteiten. 

 

Zowel de brandweer en VR-RR als Stedin en DNV hebben de informatiesessies als zeer positief ervaren en kijken uit naar de realisatie van de waterstofombouw van het Inspiratiehuis. 

Het eerste tastbare voorbeeld

In de zomer van 2022 wordt een stemming gehouden die bepaalt of inwoners en ondernemers van Stad aan ’t Haringvliet van het aardgas af willen en over willen stappen op waterstof of een andere elektrische oplossing. Als 70% van de huishoudens ‘ja’ zegt, gaat het dorp in 2025 van het aardgas af. De waterstofombouw van het Inspiratiehuis is een tastbaar voorbeeld waar Stadtenaren kunnen zien hoe een huis met waterstof wordt verwarmd. 

 

Ander nieuws

Agenda

Archief