Stad Aardgasvrij tussentijdse opkomst draagvlakmeting: 10,3% – week 23

Brandweer Stad aan ’t Haringvliet geïnformeerd over waterstofombouw

Van donderdag 24 februari tot en met zaterdag 23 april 2022 werd het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij verwarmd met waterstof. Inwoners van Stad aan ’t Haringvliet konden in die periode ervaren hoe het is een woning met waterstof te verwarmen. Maar de ombouw gebeurt alleen als het veilig is. Dat betekent dat ook brandweerlieden uit Stad aan ‘t Haringvliet en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VR-RR) achter de waterstofombouw moeten staan. Afgelopen 24, 25, 26 januari kregen brandweerlieden en de VR-RR daarom informatiesessies over de veiligheidsmaatregelen die genomen worden bij de waterstofombouw van het Inspiratiehuis. 

 

Veilig of anders niet

Tijdens de informatiesessies gaven Stedin en DNV (een onafhankelijke veiligheidsorganisatie) presentaties over de waterstofombouw van het Inspiratiehuis en de maatregelen om dit veilig te doen. Er is toegelicht welke onderzoeken er in december zijn gedaan en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd om het Inspiratiehuis volledig veilig met waterstof te verwarmen. De waterstofcontainer werd op het terrein van de brandweer geplaatst om het hele proces toe te kunnen lichten.

Brandweer Stad aan ’t Haringvliet geïnformeerd over waterstofombouw

Ook kreeg de brandweer informatie over de veiligheidseisen- en testen van de leidingen naar het Inspiratiehuis toe. Voor de binnenhuisinstallatie zijn de veiligheidsmaatregelen doorgenomen. Zo is er een nieuw veiligheidssysteem ontwikkeld dat iedere dag kan meten of de binnenhuisleiding lekdicht is. Tot slot is er door de VR-RR een presentatie gegeven over de verschillende toepassingen van waterstof en de middelen die de brandweer kan inzetten in geval van calamiteiten. 

 

Zowel de brandweer en VR-RR als Stedin en DNV hebben de informatiesessies als zeer positief ervaren en kijken uit naar de realisatie van de waterstofombouw van het Inspiratiehuis. 

Het eerste tastbare voorbeeld

In de zomer van 2022 wordt een stemming gehouden die bepaalt of inwoners en ondernemers van Stad aan ’t Haringvliet van het aardgas af willen en over willen stappen op waterstof of een andere elektrische oplossing. Als 70% van de huishoudens ‘ja’ zegt, gaat het dorp in 2025 van het aardgas af. De waterstofombouw van het Inspiratiehuis is een tastbaar voorbeeld waar Stadtenaren kunnen zien hoe een huis met waterstof wordt verwarmd. 

 

Ander nieuws

Bekijk Stad Aardgasvrij NIEUWS editie mei online

Eind mei is de derde editie van Stad Aardgasvrij NIEUWS op de deurmat van alle Stadtenaren gevallen.
 Met deze nieuwskrant worden inwoners op de hoogte gebracht van het laatste nieuws over het project en uitgebreide informatie over de draagvlakmeting. 
Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje in de online editie.

Lees verder »

Eerste stemdag Stad Aardgasvrij: 10,3% opkomst

Op zaterdag 3 juni om 8.00 uur opende het stembureau in ’t Trefpunt de deuren. De eerste stemdag was er al een opkomst van 10,3%. Bij de opening stond er al een aantal inwoners klaar om hun stem uit te brengen. De hele dag was er koffie en thee met een gebakje voor de stemmers.

Lees verder »

Inwoners organiseren Open Dag Stad Aardgasvrij op 10 juni

Zaterdag 10 juni organiseert de groep inwoners die ooit het idee is gestart, speciaal voor hun mede-inwoners een Open Dag Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt aan de Oranjelaan 14 in Stad aan ’t Haringvliet.   Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners zoals energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin,

Lees verder »

Waardevol bezoek waterstofproject Lochem

Hoe is de overstap van aardgas naar waterstof gegaan? Was er veel overlast? Hoe bevalt het koken op inductie? Is het warm in huis? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die de inwoners uit Stad stelden aan de inwoners uit Lochem, van wie hun woning vanaf december verwarmd wordt met waterstof. Twee eigenaren

Lees verder »

Oost West Wonen roept huurders op te gaan stemmen in juni!

Niet alleen woningeigenaren en ondernemers stemmen in juni mee over Stad Aardgasvrij. Ook huurders van Oost West Wonen beslissen mee over het wel of niet aardgasvrij worden van hun dorp Stad aan ’t Haringvliet door over te stappen van aardgas naar groene waterstof. In deze video roept directeur Marleen van der Kamp alle huurders op

Lees verder »

Draagvlakmeting uitgebreid toegelicht tijdens informatieavond 15 mei

Maandag 15 mei werden de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavond in ’t Trefpunt. Omdat de draagvlakmeting steeds dichterbij komt, werd hier uitgebreid aandacht aan besteed. Inwoners stelden vragen en gaven hun mening. Ook gingen ze na afloop in

Lees verder »

Agenda

Archief