Draagvlakmeting uitgebreid toegelicht tijdens informatieavond 15 mei

Maandag 15 mei werden de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavond in ’t Trefpunt. Omdat de draagvlakmeting steeds dichterbij komt, werd hier uitgebreid aandacht aan besteed. Inwoners stelden vragen en gaven hun mening. Ook gingen ze na afloop in gesprek met de projectleden aan de thematafels.


Beloften

Na de introductie door omgevingsmanager Bobby Groenewoud werden de inwoners bijgepraat over de laatste stand van zaken over het project. Albert van der Molen, innovatie expert bij Stedin, vertelde over de acht beloften door ze één voor één toe te lichten. De acht beloften zijn een belangrijk onderdeel van het project. Alleen als aan alle beloften wordt voldaan, gaat het project door. Het gaat om de beloften Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Groen, Het mag, Het kan, Vertaalbaar en Voldoende draagvlak. Om deze laatste belofte draait het in juni in Stad.


Belofte Voldoende draagvlak – elke stem telt tijdens de draagvlakmeting

Binnenkort meten we of er voldoende draagvlak is voor het project. Van 3 tot en met 30 juni mogen de Stadtenaren naar de stembus om hun stem uit te brengen. De stempas wordt deze week bezorgd bij alle stemgerechtigden in Stad. Deze stempas kan op één van de stemlocaties omgewisseld worden voor een stembiljet, waarmee gestemd kan worden. Ook is er een mogelijkheid iemand te machtigen, als een inwoner verhinderd is om te gaan stemmen in juni. Stemmen kan in ’t Trefpunt, bij de GO-bus en vanuit huis. Bobby benadrukte dat er gekozen is voor 100% opkomst, omdat het belangrijk is dat alle inwoners betrokken zijn bij het project. Dit betekent dat als iemand niet gaat stemmen, dit automatisch een nee-stem wordt.

Vervolgens vertelde hij wat de 2 scenario’s na het stemmen zijn. Als minder dan 70% ja gestemd heeft, gaat het project niet door en gaat de gemeente in de toekomst op zoek naar een andere manier om Stad aardgasvrij te verwarmen. Als 70% of meer ja heeft gestemd en aan alle beloften wordt voldaan, gaat de overstap door per 2025 en uiterlijk in 2030. Dit is afhankelijk van de wet- en regelgeving voor het gebruik van waterstof. 

 

Vragen

Eén van de vragen was hoe de verzekeraars omgaan met een woning die met waterstof verwarmd wordt. Albert gaf aan dat ze hierover in gesprek zijn met het Verbond van Verzekeraars. Als de overstap van aardgas naar groene waterstof doorgaat, komt er een oplossing voor alle inwoners in Stad. Het is niet de bedoeling dat alle inwoners afzonderlijk naar hun verzekeraar moeten bellen om te melden dat de woning met waterstof verwarmd wordt. 

Zaterdag 13 mei hebben we met inwoners uit Stad het waterstofproject in Lochem bezocht. De ervaring van de inwoners was dat de verzekeraars geen problemen hadden met het verwarmen van de woningen met waterstof. Het gebruik van waterstof in een woning is minstens net zo veilig of zelfs veiliger dan aardgas. 

Na afloop van de informatieavond gingen de inwoners in gesprek met de projectpartners aan de thematafels voor antwoord op hun vragen.

 

Online informatiebijeenkomst 23 mei

Voor de inwoners die niet bij de informatieavond van 15 mei konden zijn, is er op dinsdag 23 mei van 20.00 tot 21.00 uur een online bijeenkomst met dezelfde onderwerpen.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com. Na aanmelding ontvangt u een deelnamelink.

Ander nieuws

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing.

Lees verder »

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »