Europese ogen gericht op Stad Aardgasvrij

Niet alleen op Goeree-Overflakkee en landelijk heeft Stad Aardgasvrij de aandacht, zelfs in Europa wordt dit unieke inwonersinitiatief met veel belangstelling gevolgd. 


 

Hydrogen City


De European Clean Hydrogen Alliance staat uitvoerig stil bij het innovatieve project ‘Hydrogen City’ in de nieuwsbrief van mei. De ECHA, onderdeel van de Europese Commissie, ondersteunt de mogelijkheid van grootschalige toepassing van schone waterstoftechnologieën. Met het doel investeringen te bevorderen en de uitrol van schone waterstofproductie en -gebruik in Europa te stimuleren.

De belangstelling vanuit de Europese Unie gaat uit naar dit unieke project, omdat Stad aan ‘t Haringvliet mogelijk de eerste dorpskern is waar de inwoners gezamenlijk overstappen van aardgas naar waterstof. Deze overstap gaat alleen door als 70% van de inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet stemt. Later volgt een draagvlakmeting onder de inwoners van Stad. 

Inspiratiehuis


Gedurende twee maanden stroomde er waterstof naar het Inspiratiehuis, een eengezinswoning midden in een woonwijk in Stad dat tijdelijk is ingericht als modelwoning op waterstof. De inwoners konden hier zien en ervaren hoe een woning met waterstof werd verwarmd, dat het veilig was, en dat de woning inderdaad goed verwarmd werd. Door gebruik te maken van de bestaande gasleidingen en een nieuw ontwikkelde waterstof cv-ketel, liet het projectteam Stad Aardgasvrij zien dat het mogelijk is op korte termijn volledig aardgasvrij te zijn.

Inwonersinitiatief


Inwoner Koos van Rijn vertelt in de nieuwsbrief van de ECHA namens het Inwonersinitiatief over de kans voor Stad om collectief over te stappen op waterstof. Ook benadrukt hij dat het idee geboren is bij een groep Stadtenaren en dat de inwoners gelijkwaardige partners zijn in het besluitvormingsproces, wat dit een heel bijzonder project maakt. Lees hier de nieuwsbrief van de ECHA.

 

Ander nieuws