Stad Aardgasvrij tussentijdse opkomst draagvlakmeting: 10,3% – week 23

Europese ogen gericht op Stad Aardgasvrij

Niet alleen op Goeree-Overflakkee en landelijk heeft Stad Aardgasvrij de aandacht, zelfs in Europa wordt dit unieke inwonersinitiatief met veel belangstelling gevolgd. 


 

Hydrogen City


De European Clean Hydrogen Alliance staat uitvoerig stil bij het innovatieve project ‘Hydrogen City’ in de nieuwsbrief van mei. De ECHA, onderdeel van de Europese Commissie, ondersteunt de mogelijkheid van grootschalige toepassing van schone waterstoftechnologieën. Met het doel investeringen te bevorderen en de uitrol van schone waterstofproductie en -gebruik in Europa te stimuleren.

De belangstelling vanuit de Europese Unie gaat uit naar dit unieke project, omdat Stad aan ‘t Haringvliet mogelijk de eerste dorpskern is waar de inwoners gezamenlijk overstappen van aardgas naar waterstof. Deze overstap gaat alleen door als 70% van de inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet stemt. Later volgt een draagvlakmeting onder de inwoners van Stad. 

Inspiratiehuis


Gedurende twee maanden stroomde er waterstof naar het Inspiratiehuis, een eengezinswoning midden in een woonwijk in Stad dat tijdelijk is ingericht als modelwoning op waterstof. De inwoners konden hier zien en ervaren hoe een woning met waterstof werd verwarmd, dat het veilig was, en dat de woning inderdaad goed verwarmd werd. Door gebruik te maken van de bestaande gasleidingen en een nieuw ontwikkelde waterstof cv-ketel, liet het projectteam Stad Aardgasvrij zien dat het mogelijk is op korte termijn volledig aardgasvrij te zijn.

Inwonersinitiatief


Inwoner Koos van Rijn vertelt in de nieuwsbrief van de ECHA namens het Inwonersinitiatief over de kans voor Stad om collectief over te stappen op waterstof. Ook benadrukt hij dat het idee geboren is bij een groep Stadtenaren en dat de inwoners gelijkwaardige partners zijn in het besluitvormingsproces, wat dit een heel bijzonder project maakt. Lees hier de nieuwsbrief van de ECHA.

 

Ander nieuws

Bekijk Stad Aardgasvrij NIEUWS editie mei online

Eind mei is de derde editie van Stad Aardgasvrij NIEUWS op de deurmat van alle Stadtenaren gevallen.
 Met deze nieuwskrant worden inwoners op de hoogte gebracht van het laatste nieuws over het project en uitgebreide informatie over de draagvlakmeting. 
Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje in de online editie.

Lees verder »

Eerste stemdag Stad Aardgasvrij: 10,3% opkomst

Op zaterdag 3 juni om 8.00 uur opende het stembureau in ’t Trefpunt de deuren. De eerste stemdag was er al een opkomst van 10,3%. Bij de opening stond er al een aantal inwoners klaar om hun stem uit te brengen. De hele dag was er koffie en thee met een gebakje voor de stemmers.

Lees verder »

Inwoners organiseren Open Dag Stad Aardgasvrij op 10 juni

Zaterdag 10 juni organiseert de groep inwoners die ooit het idee is gestart, speciaal voor hun mede-inwoners een Open Dag Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt aan de Oranjelaan 14 in Stad aan ’t Haringvliet.   Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners zoals energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin,

Lees verder »

Waardevol bezoek waterstofproject Lochem

Hoe is de overstap van aardgas naar waterstof gegaan? Was er veel overlast? Hoe bevalt het koken op inductie? Is het warm in huis? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die de inwoners uit Stad stelden aan de inwoners uit Lochem, van wie hun woning vanaf december verwarmd wordt met waterstof. Twee eigenaren

Lees verder »

Oost West Wonen roept huurders op te gaan stemmen in juni!

Niet alleen woningeigenaren en ondernemers stemmen in juni mee over Stad Aardgasvrij. Ook huurders van Oost West Wonen beslissen mee over het wel of niet aardgasvrij worden van hun dorp Stad aan ’t Haringvliet door over te stappen van aardgas naar groene waterstof. In deze video roept directeur Marleen van der Kamp alle huurders op

Lees verder »

Draagvlakmeting uitgebreid toegelicht tijdens informatieavond 15 mei

Maandag 15 mei werden de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavond in ’t Trefpunt. Omdat de draagvlakmeting steeds dichterbij komt, werd hier uitgebreid aandacht aan besteed. Inwoners stelden vragen en gaven hun mening. Ook gingen ze na afloop in

Lees verder »

Agenda

Archief