Het project Stad Aardgasvrij biedt de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet de kans om met een subsidieregeling over te stappen van koken op aardgas naar elektrisch koken. Als de woningen in het dorp later eventueel verwarmd gaan worden met waterstof, is koken op aardgas niet meer mogelijk. Wat komt er kijken bij de overstap op elektrisch koken en hoe bevalt koken op inductie? We spraken met de familie Holleman over hoe zij dit ervaren.
Jan en Connie Holleman wonen 45 jaar tot volle tevredenheid in de Burgemeester Sterkstraat in Stad aan ’t Haringvliet. Jan is inmiddels gepensioneerd en samen genieten ze van het leven. Op de vraag waarom ze elektrisch zijn gaan koken, antwoordt Jan dat het project Stad Aardgasvrij hen aan het denken heeft gezet. ‘Onze gaskookplaat werkte prima en was nog niet aan vervanging toe. Vanuit het project wordt subsidie beschikbaar gesteld voor een elektrische kookplaat en pannen. Door deze subsidie werd het aantrekkelijk om toch over te stappen. Waarom zou je het dan niet doen?’
Schouw en werkzaamheden
Eerst vroeg Jan een schouw aan van de woning om te weten welke aanpassingen nodig waren. Wilco Braber, één van de schouwers, voerde de schouw uit en maakte een schouwrapport op. Vervolgens is de meterkast door de elektricien klaar gemaakt voor de verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. Ook werden een slimme meter en een nieuwe gasmeter geplaatst, omdat deze aan vervanging toe waren.
Wilco hielp Jan en Connie bij de aanvraag voor de netwerkverzwaring bij Stedin, omdat zij telefonisch moeilijk in contact konden komen met Stedin voor het maken van de afspraak. Koos, een aardige monteur van Stedin, kwam vervolgens langs en voerde de verzwaring netjes uit.
Nieuwe inductie kookplaat en pannen
Na 45 jaar koken op gas, zijn Jan en Connie in september van dit jaar overgestapt op inductie koken. Connie vertelt dat ze een opbouw inductiekookplaat hebben gekozen. ‘Deze kookplaat past precies op de koelkast, waar eerst het gasstel stond. Onze kookplaat is van het merk Edna, heeft tiptoetsbediening en vier kookzones. Ook hebben we nieuwe pannen aangeschaft. De pannenset hebben we online besteld en de andere pannen zoals een koekenpan hebben we in Middelharnis gekocht’.
Verschil tussen gas en inductie koken
Een groot verschil tussen inductie koken en het koken met een gas, elektrisch of keramisch kooktoestel is dat bij inductie niet de kookplaat, maar de pan wordt opgewarmd. Dit werkt met een magnetisch veld. Wanneer er geen pan op de kookplaat staat, gebeurt er ook niets. Als de pan na het koken van de plaat afgehaald wordt, schakelt de inductie kookplaat automatisch uit.
Jan en Connie vinden het grote verschil dat gerechten veel sneller aan de kook zijn. ‘Wij hebben negen standen op onze kookplaat en een boosterfunctie. De boosterfunctie gebruiken we weinig, want dan kookt het helemaal supersnel. En je verbruikt hiermee veel stroom. Als het gerecht kookt, verlagen we de stand naar 5 of 6, om het rustig gaar te laten worden. Draadjesvlees laten we heel zachtjes op stand 2 of 3 sudderen. Aanbranden is bijna onmogelijk met de inductie kookplaat’. Connie voegt nog toe: ‘ik vind een gasfornuis wel gezelliger staan in de keuken, dan de glasplaat van de inductie kookplaat. Tijdens het koken geeft een gasfornuis warmte en zie je het vlammetje’.
Bij koken op inductie is er geen open vuur. Ook kan er geen gas lekken. Daarom is koken op inductie de veiligste manier van koken. Nog een voordeel is dat een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken is.
Subsidie aanvragen
Aan de hand van het schouwrapport heeft Connie online de subsidieaanvraag voor elektrisch koken ingevuld via de website van de gemeente Goeree-Overflakkee. Hiervoor heb je ook je DigiD code nodig. Connie vond de aanvraag vrij gemakkelijk gaan. Een deel van het subsidiebedrag hebben ze al ontvangen. Het andere deel volgt binnenkort. Jan: ‘Het subsidiebedrag dekt voor ons niet alle kosten, we hebben zelf nog een klein bedrag bijgelegd’. De subsidieregeling heeft Jan en Connie het zetje gegeven om nu al over te stappen op koken op inductie. Jan besluit: ‘Uiteindelijk moet iedereen van het aardgas af. Alles draait nu goed, dus waarom zouden we tegen dit project zijn?’