Hoe ervaart de familie Holleman elektrisch koken?

Het project Stad Aardgasvrij biedt de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet de kans om met een subsidieregeling over te stappen van koken op aardgas naar elektrisch koken. Als de woningen in het dorp later eventueel verwarmd gaan worden met waterstof, is koken op aardgas niet meer mogelijk. Wat komt er kijken bij de overstap op elektrisch koken en hoe bevalt koken op inductie? We spraken met de familie Holleman over hoe zij dit ervaren.

Jan en Connie Holleman wonen 45 jaar tot volle tevredenheid in de Burgemeester Sterkstraat in Stad aan ’t Haringvliet. Jan is inmiddels gepensioneerd en samen genieten ze van het leven. Op de vraag waarom ze elektrisch zijn gaan koken, antwoordt Jan dat het project Stad Aardgasvrij hen aan het denken heeft gezet. ‘Onze gaskookplaat werkte prima en was nog niet aan vervanging toe. Vanuit het project wordt subsidie beschikbaar gesteld voor een elektrische kookplaat en pannen. Door deze subsidie werd het aantrekkelijk om toch over te stappen. Waarom zou je het dan niet doen?’

Hoe ervaart de familie Holleman elektrisch koken?

Schouw en werkzaamheden

Eerst vroeg Jan een schouw aan van de woning om te weten welke aanpassingen nodig waren. Wilco Braber, één van de schouwers, voerde de schouw uit en maakte een schouwrapport op. Vervolgens is de meterkast door de elektricien klaar gemaakt voor de verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. Ook werden een slimme meter en een nieuwe gasmeter geplaatst, omdat deze aan vervanging toe waren.

Wilco hielp Jan en Connie bij de aanvraag voor de netwerkverzwaring bij Stedin, omdat zij telefonisch moeilijk in contact konden komen met Stedin voor het maken van de afspraak. Koos, een aardige monteur van Stedin, kwam vervolgens langs en voerde de verzwaring netjes uit. 


Nieuwe inductie kookplaat en pannen

Na 45 jaar koken op gas, zijn Jan en Connie in september van dit jaar overgestapt op inductie koken. Connie vertelt dat ze een opbouw inductiekookplaat hebben gekozen. ‘Deze kookplaat past precies op de koelkast, waar eerst het gasstel stond. Onze kookplaat is van het merk Edna, heeft tiptoetsbediening en vier kookzones. Ook hebben we nieuwe pannen aangeschaft. De pannenset hebben we online besteld en de andere pannen zoals een koekenpan hebben we in Middelharnis gekocht’.


Verschil tussen gas en inductie koken

Een groot verschil tussen inductie koken en het koken met een gas, elektrisch of keramisch kooktoestel is dat bij inductie niet de kookplaat, maar de pan wordt opgewarmd. Dit werkt met een magnetisch veld. Wanneer er geen pan op de kookplaat staat, gebeurt er ook niets. Als de pan na het koken van de plaat afgehaald wordt, schakelt de inductie kookplaat automatisch uit.

 Jan en Connie vinden het grote verschil dat gerechten veel sneller aan de kook zijn. ‘Wij hebben negen standen op onze kookplaat en een boosterfunctie. De boosterfunctie gebruiken we weinig, want dan kookt het helemaal supersnel. En je verbruikt hiermee veel stroom. Als het gerecht kookt, verlagen we de stand naar 5 of 6, om het rustig gaar te laten worden. Draadjesvlees laten we heel zachtjes op stand 2 of 3 sudderen. Aanbranden is bijna onmogelijk met de inductie kookplaat’. Connie voegt nog toe: ‘ik vind een gasfornuis wel gezelliger staan in de keuken, dan de glasplaat van de inductie kookplaat. Tijdens het koken geeft een gasfornuis warmte en zie je het vlammetje’. 

Bij koken op inductie is er geen open vuur. Ook kan er geen gas lekken. Daarom is koken op inductie de veiligste manier van koken. Nog een voordeel is dat een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken is.

 

Subsidie aanvragen

Aan de hand van het schouwrapport heeft Connie online de subsidieaanvraag voor elektrisch koken ingevuld via de website van de gemeente Goeree-Overflakkee. Hiervoor heb je ook je DigiD code nodig. Connie vond de aanvraag vrij gemakkelijk gaan. Een deel van het subsidiebedrag hebben ze al ontvangen. Het andere deel volgt binnenkort. Jan: ‘Het subsidiebedrag dekt voor ons niet alle kosten, we hebben zelf nog een klein bedrag bijgelegd’. De subsidieregeling heeft Jan en Connie het zetje gegeven om nu al over te stappen op koken op inductie. Jan besluit: ‘Uiteindelijk moet iedereen van het aardgas af. Alles draait nu goed, dus waarom zouden we tegen dit project zijn?’

Ander nieuws

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »

Terugblik informatieavonden Stad Aardgasvrij in het Trefpunt en online

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij Maandag 29 april en maandag 6 mei gingen inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in gesprek over de voortgang van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavonden in het Trefpunt en online. Waarom het spannend wordt voor het project werd uitgebreid toegelicht door de projectteamleden. Voor de

Lees verder »

Ontwikkelingen belofte Betaalbaar

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij De overstap naar waterstof moet voor u als inwoner van Stad aan ’t Haringvliet betaalbaar zijn. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen, waarna Stad collectief over kan stappen op groene waterstof of een individuele all electric oplossing. Om aan de

Lees verder »

ONLINE informatieavond maandag 6 mei

Komt maandag 29 april u niet uit? Dan kunt u ook deelnemen aan de online informatieavond op maandag 6 maart van 20.00 tot 21.00 uur. Hiervoor is het wel nodig om u aan te melden. Na aanmelding ontvangt u van ons een deelnamelink.

Lees verder »