‘Laat deze kans niet lopen, Stad heeft een gouden deal in handen’

“Kom in ieder geval stemmen. Laat weten of je Stad wel of niet aardgasvrij wil maken.” Dat geeft Kim van Leeuwen zijn dorpsgenoten mee. Stemmen kan tot en met vrijdag 30 juni. Zelf heeft Van Leeuwen zijn stem al uitgebracht. “Ik kan me niet voorstellen dat het niet doorgaat.” 

Kim van Leeuwen woont al twintig jaar in Stad aan ’t Haringvliet. Hij kwam op het idee om naar Goeree-Overflakkee te verhuizen toen hij zag dat een koopwoning hier nog betaalbaar was en nadat hij enthousiaste verhalen had gehoord van collega’s. “Het is hier goed wonen. De sfeer is open en er is een actieve kern van mensen die dingen organiseren en oppakken.”

Kim van Leeuwen en Stella Braber
Kim van Leeuwen en Stella Braber zijn een van de initiatiefnemers van het project Stad Aardgasvrij.

Het moet anders

Zijn huis is gebouwd in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Echt toekomstbestendig was het niet, maar in de loop der jaren heeft Van Leeuwen onder andere de muren geïsoleerd, dubbelglas aangebracht en zonnepanelen geplaatst. “Dat heeft het wooncomfort verbeterd en de energierekening naar beneden gebracht. Dat het goed is voor de planeet, vind ik ook belangrijk. Zoals het nu gaat, kan het niet doorgaan. Het moet anders.”

Omdat hij in de industriële techniek werkt, vindt hij de energietransitie ook interessant. Daarom meldde hij zich aan als ‘tafelaar’ van Stad Aardgasvrij. “Als vertegenwoordiger van de bewoners zat ik aan de tafel techniek. Het ging niet alleen over waterstof, maar ook over andere manieren om je huis te verwarmen als er geen aardgas meer is. Toen ik aanhaakte was er al veel bedacht en waren de meeste vragen al beantwoord. Het ging op dat moment vooral over het vertaalbaar maken van de beloftes, zoals Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar en Voldoende draagvlak. Om een goed aanbod voor de bewoners van Stad voor elkaar te krijgen en een pilot van vijftien jaar, vanaf 2025, succesvol te laten verlopen.”

 

Afscheid van aardgas

Van Leeuwen benadrukt dat het bij de draagvlakmeting die nu gaande is in de eerste plaats gaat om afscheid nemen van aardgas. “Afhankelijk van de situatie kun je vervolgens een optie kiezen: een warmtepomp, airco’s… Waterstof is in de meeste gevallen de gemakkelijkste manier. En bovendien de goedkoopste manier. Overzetten van aardgas naar waterstof is kosteloos. Je krijgt een nieuwe ketel en in plaats van aardgas gaat er waterstof door de leidingen. Onderdeel van het aanbod is ook een check van het leidingwerk.”

Een schouw van de situatie thuis, die bewoners van Stad konden aanvragen, heeft in veel gevallen twijfel weggenomen. De beloftes hebben dat ook. Toch is het spannend of ten minste 70 procent van de stemmers ja aankruist en het aardgas vaarwel wil zeggen. “Als je niet stemt, tel je mee als nee-stemmer. Ik zeg: neem de moeite om je stem uit te brengen. Het mooiste zou zijn als er een opkomst is van 100 procent, want dan heb je het beste beeld van het draagvlak voor Stad Aardgasvrij. Het is goed dat de drempel met 70 procent hoog ligt”, vindt Van Leeuwen. 

“Heb je nog twijfels? Dan staan wij, de bewoners die het initiatief hebben genomen, klaar om je vragen te beantwoorden, net zoals partners als Oost West Wonen, Stedin, Essent en de gemeente.”

 

Keiharde beloftes

Kim van Leeuwen heeft geen twijfels, dat is duidelijk. “De beloftes zijn keihard en worden garanties. Aan de veiligheid van waterstof, bijvoorbeeld, hoef je echt niet te twijfelen. Aardgas is explosiever en kan ook koolmonoxide met zich meebrengen… Vergeet ook niet dat dit een pilot is. Na vijftien jaar hebben we een nieuwe situatie en sluiten we aan bij wat dan de standaard is. De kans dat die standaard dan aardgas is, is heel erg klein… Mijn stemadvies? Laat deze kans niet lopen, want die krijg je niet meer. Je hebt een gouden deal in handen. Overstappen op waterstof kost je niets. Kies je voor bijvoorbeeld een warmtepomp, dan zijn er subsidies.”

Ander nieuws

We komen graag met u in contact!

Maakt u zich zorgen of heeft u vragen na de uitslag van de draagvlakmeting? Tijdens de draagvlakmeting van het project Stad Aardgasvrij heeft 77,6% van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Stad aan ’t Haringvliet vóór het project gestemd, 6,4% heeft tegen het project gestemd en 15,2% heeft niet gestemd (0,8% was ongeldig).  Ook

Lees verder »

Video: de laatste dag van de draagvlakmeting

https://youtu.be/XnWiK389Bco De maand juni stemden inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025. De eisen van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij waren uniek hoog: minimaal 70% moet voor stemmen, alleen dan gaat het project verder. Niet stemmen wordt geteld als nee-stem. En dan komt op vrijdag 30 juni

Lees verder »

Bobby Groenewoud: bekend gezicht in Stad

Bobby Groenewoud is al een jaar het aanspreekpunt voor de inwoners en ondernemers van Stad voor het project Stad Aardgasvrij. En inmiddels is hij een bekend gezicht in Stad aan ‘t Haringvliet. Stadtenaren kunnen bij hem terecht met hun vragen over de overstap van aardgas naar groene waterstof. Dit kan via de mail, telefonisch, op

Lees verder »

Zorgen, vragen of bezwaar maken?

Ook tijdens de zomerperiode kunt u terecht bij het projectteam voor vragen of zorgen. Neem hiervoor contact op met Bobby Groenewoud, via stadaardgasvrij@gmail.com of 06 15 48 64 78. Het is ook mogelijk om officieel bezwaar te maken. Vanaf vrijdag 14 juli gaat een bezwaarperiode van drie maanden in. Het centraal stembureau zal daarna in

Lees verder »

Uitkomst draagvlakmeting: 77,6% stemt vóór een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet

Stad aan ’t Haringvliet zegt ‘ja’ tegen versnelde energietransitie Vrijdagavond 30 juni om 20:30 uur werd de voorlopige uitslag van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij bekendgemaakt. 77,6% Van de Stadtenaren met een aardgasaansluiting stemde voor. Dat betekent dat er voldoende draagvlak is voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap

Lees verder »