Stad Vertelt

Stad Vertelt

Stad Vertelt

In 2028 bestaat Stad aan ’t Haringvliet 500 jaar. Wat maakt Stad zo’n bijzondere plek om te wonen? En hoe ver zou Stad aan ’t Haringvliet dan zijn in de ambitie om als eerste dorp op Goeree-Overflakkee aardgasvrij te worden? In de serie ‘Stad Vertelt’ vertellen inwoners hun persoonlijke verhaal over Stad en hoe zij hun steentje bijdragen aan de energietransitie. Stadtenaren zijn erg betrokken bij hun dorp en bij elkaar en nemen graag het voortouw. Inwoner Theo Roeland vertelt met trots over wat hij het mooiste dorp van het eiland vindt en hoe hij kijkt naar Stad Aardgasvrij. 

Wie is Theo Roeland

Het begon in de Oranjelaan waar Theo Roeland opgegroeide in zijn ouderlijk huis. Inmiddels woont hij al 20 jaar met zijn gezin in de W.V. van Wittenhorststraat. Omdat er toen weinig woningen beschikbaar waren in Stad woonde Theo eerst 4 jaar zelfstandig in Sommelsdijk. Samen met zijn vrouw is hij teruggegaan naar Stad. ‘Mijn vrouw is Vlaamse en ik heb er behoorlijk wat moeite voor moeten doen om haar naar Stad te krijgen’, lacht Theo. ‘Samen hebben we 2 lieve dochters van 19 en 15 jaar’.

Theo werkt in Rotterdam, op dit moment nog als boekhoudkundig medewerker. Per 1 augustus gaat hij aan de slag bij Schneider ASR als financial controller. Een mooie promotie en een nieuwe uitdaging bij een internationaal bedrijf op het gebied van transport en logistiek, waar hij erg veel zin in heeft.

Naast zijn werk is Theo lid van de Dorpsraad. Samen met 12 inwoners zetten zij zich in voor de leefbaarheid van het dorp. Theo: ‘Mijn vrouw was eerst lid van de Dorpsraad en wilde hiermee stoppen. Een half jaar geleden ging zij eruit en ik erin’. Dat is niet het enige waar hij zich voor inzet. Hij was voorzitter van de Oranjevereniging. En een jaar geleden is hij gevraagd om Tafelaar te worden voor het project Stad Aardgasvrij. ‘Ik ben graag de spin in het web. Dingen overzien en doorzien om sneller tot beslissingen te komen, daar ben ik goed in en vind ik leuk om te doen’, vertelt Theo enthousiast. 

In zijn vrije tijd luistert Theo graag naar rockmuziek. Door de jaren heen heeft hij veel platen en cd’s verzameld van bands als Metallica en Pearl Jam.

Theo: ‘Onze muzieksmaak verschilt nogal. Mijn vrouw vindt rockmuziek schreeuwerig, zij luistert graag naar muziek van Nick en Simon. Ik vind het heerlijk om naar rockmuziek te luisteren of naar een rockconcert te gaan’. 

Als het hier niet lukt, 
lukt het nergens!
 

Wat maakt Stad bijzonder?

Daar hoeft Theo niet lang over na te denken. ‘Op Stad wonen sociale mensen die naar elkaar omkijken. Misschien komen Stadtenaren in het begin wat stug over. Maar als je een praatje maakt, kom je erachter dat het hele toffe mensen zijn. Als je een wandeling door het dorp maakt of je hond uitlaat groeten mensen elkaar. Mensen hebben oog voor elkaar en je raakt snel in gesprek. Daarbij zijn we een ondernemend volkje. Regelmatig wordt er iets georganiseerd in het dorp. Zo heb ik ooit meegespeeld in de musical Mel Dale, de schoenmaker van Stad. Activiteiten als deze brengen de mensen bij elkaar en zorgen voor verbinding. Mijn kinderen willen misschien wel iets meer bedrijvigheid, maar ik vind ook de rust op het dorp heel fijn. 
Wat een klein dorp als Stad ook bijzonder maakt is het project Stad Aardgasvrij. Een groep inwoners is al 10 jaar lang, vrijwillig en met onverminderd enthousiasme, bezig met een plan om het dorp aardgasvrij te maken’. 

Hoe draag jij je steentje bij?


Theo begon met kleine maatregelen om zijn woning te verduurzamen. Theo: ‘Onze huurwoning is ruim 50 jaar oud en is voorzien van dubbelglas en een spouwmuur. In de voorgevel van het huis zit een groot raam waar de zon in de ochtend op staat. Als het in de winter koud is buiten, wordt het binnen lekker warm door de zon. Om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden heb ik radiatorfolie achter de radiotoren geplaatst’.

Als Tafelaar bij het project Stad Aardgasvrij vertegenwoordigt Theo de huurders in Stad. Theo: ‘Ik ben een nieuweling en kijk met een frisse blik naar het project. Het is een uniek initiatief en ik ben blij dat wij dit kunnen en mogen doen. Verduurzamen blijft terugkomen op de agenda van de gemeente en de politiek. Als Tafelaar heb ik nu een inbreng in het geheel én ik leer hier heel veel van. Met het inwonersinitiatief om het hele dorp aardgasvrij te maken, hoop ik ook de omliggende dorpen enthousiast te maken voor de energietransitie en waterstof’.

Als het in Stad niet lukt, lukt het nergens

Theo vertelt dat Stad in 2028 500 jaar bestaat. ‘Wat zou het mooi zijn als we in dat jaar een start gemaakt hebben met het aardgasvrij maken van de woningen’. 

Het plan van kwartiermaker Bert den Ouden is gericht op het lokaal produceren en opslaan van de waterstof die nodig is voor de woningen, zodat Stad onafhankelijk en betaalbaar verwarmd kan worden zonder aardgas. ‘We hebben geluk dat een expert als Bert met ons mee wil denken. Deze mogelijkheid hebben we dan ook met beide handen aangepakt. Tijdens de informatieavonden gaan we met elkaar in gesprek. Het is belangrijk dat Bert de inwoners mee laat denken’, licht Theo toe.

‘Dit zou een enorme promotie zijn voor Stad, de gemeente en Goeree-Overflakkee’, vervolgt Theo. ‘Het zet mensen aan het denken over de energietransitie en het vergroot de interesse voor Flakkee. Aan de Tafelaars zal het niet liggen. Zij zetten hun kennis en ervaring in om innovatieve ideeën te bedenken en contacten te leggen om het project tot een succes te maken. Als het hier niet lukt, lukt het nergens. Ook al gaat het project uiteindelijk niet door, dan verzinnen we wat anders’.