Online informatieavond Stad Aardgasvrij zeer geslaagd

Geschreven door Henk Blanke, Groot Goeree-Overflakkee.

Stad Aardgasvrij is in 2018 als burgerinitiatief begonnen en in de loop der jaren geleidelijk aan uitgebreid. Dit jaar moeten de inwoners zich uitspreken over de overstap van aardgas naar waterstof.
In het Inspiratiehuis aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11 in Stad aan ’t Haringvliet is alle informatie over de overstap op waterstof te zien en te verkrijgen.

In de zomer van 2022 wordt er een stemming gehouden. De uitslag daarvan is eind augustus te verwachten. Als dan 70 % van de huishoudens ‘ja’ heeft gezegd gaat het project in 2023 van start. In 2025 vindt dan de afronding plaats en is Stad aan ’t Haringvliet een van de eerste dorpen in Nederland waar waterstof als warmtebron wordt gebruikt.

Voorlichting
Je moet echter wel weten waar je ‘ja’ tegen zegt. Daarom wordt er dit jaar een aantal voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. De eerste was vorige week. Online, vanwege corona. Een kleine 50 deelnemers had ingelogd voor deze interactieve avond. Projectleider Jonathan Reitsma lichtte de genomen en de nog te nemen stappen toe en beantwoordde de gerezen vragen zo goed mogelijk.

Waterstof
Als Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn is vervanging door waterstof de eenvoudigste, maar ook de goedkoopste oplossing. Dat heeft mede te maken met het feit, dat het bestaande aardgasleidingennetwerk gebruikt kan worden. Voor de productie van groene waterstof is groene stroom nodig. Dat wordt op het eiland in ruime mate d.m.v. windmolens opgewekt. De windmolens van windpark ‘De Pallandt ‘, die verouderd zijn, worden dan vervangen door een even groot aantal nieuwe. In deze hypermoderne windturbines wordt waterstof geproduceerd. Deze wordt naar het opslagpunt Greenpoint bij Oude-Tonge getransporteerd en van daaruit naar Stad aan ’t Haringvliet.

Aanpassingen
Deze zijn eigenlijk heel simpel. De aardgasketel wordt vervangen door een waterstofketel van dezelfde omvang. De oude gasmeter wordt vervangen. De bestaande gasleidingen worden vooraf gekeurd en vervangen als er maar enige twijfel bestaat over de betrouwbaarheid. Stroomt er eenmaal waterstof door de leidingen, dan worden deze automatisch iedere 24 uur gecontroleerd. Aan waterstof wordt een geurtje toegevoegd, vergelijkbaar met dat van aardgas. Zo wordt eventuele lekkage onmiddellijk opgemerkt. Veiligheid is dus voor 100% gegarandeerd. Op gas koken kan niet meer. De Stadtenaren moeten voortaan elektrisch koken.

Kosten
De vervanging van de cv-ketel, de meter, de controle van de leidingen, de eventuele aanleg van nieuwe leidingen, ze komen allemaal op het conto van het project. Voor de aanschaf van een elektrische kook- of inductieplaat wordt € 500 ter beschikking gesteld en voor de elektrische aansluiting € 250. Niet standaard aanpassingen worden in onderling overleg geregeld. De prijs per kubieke meter waterstof wordt op een bepaald moment vastgesteld en voor 15 jaar gefixeerd. Gegarandeerd is, dat voor dezelfde euro het even warm wordt in huis, of er nu aardgas of waterstof gebruikt wordt. Overigens is er door de overheid bepaald, dat bij een buitentemperatuur van -17 graden een huis warm moet zijn, met wat voor warmtebron ook.

De werkzaamheden worden straat voor straat in de zomer uitgevoerd. Daarbij wordt het principe gehuldigd: ‘s ochtends van het aardgas af, ‘s middags op waterstof aangesloten.

In het Inspiratiehuis aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11 in Stad is een woning volledig van waterstof en aanverwante zaken voorzien. Ga daar eens uw licht opsteken. Ook op de website www.stadaardgasvrij.nl vindt u alle informatie.

Ander nieuws

Inwoners organiseren Open Dag Stad Aardgasvrij op 10 juni

Zaterdag 10 juni organiseert de groep inwoners die ooit het idee is gestart, speciaal voor hun mede-inwoners een Open Dag Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt aan de Oranjelaan 14 in Stad aan ’t Haringvliet.   Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners zoals energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin,

Lees verder »

Waardevol bezoek waterstofproject Lochem

Hoe is de overstap van aardgas naar waterstof gegaan? Was er veel overlast? Hoe bevalt het koken op inductie? Is het warm in huis? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die de inwoners uit Stad stelden aan de inwoners uit Lochem, van wie hun woning vanaf december verwarmd wordt met waterstof. Twee eigenaren

Lees verder »

Oost West Wonen roept huurders op te gaan stemmen in juni!

Niet alleen woningeigenaren en ondernemers stemmen in juni mee over Stad Aardgasvrij. Ook huurders van Oost West Wonen beslissen mee over het wel of niet aardgasvrij worden van hun dorp Stad aan ’t Haringvliet door over te stappen van aardgas naar groene waterstof. In deze video roept directeur Marleen van der Kamp alle huurders op

Lees verder »

Draagvlakmeting uitgebreid toegelicht tijdens informatieavond 15 mei

Maandag 15 mei werden de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavond in ’t Trefpunt. Omdat de draagvlakmeting steeds dichterbij komt, werd hier uitgebreid aandacht aan besteed. Inwoners stelden vragen en gaven hun mening. Ook gingen ze na afloop in

Lees verder »

De rol van Essent binnen Stad Aardgasvrij

Mogelijk een heel dorp verwarmen met groene waterstof? Daar wil Essent graag aan meewerken! Daarom sloot de energieleverancier zich begin dit jaar aan bij de groep partners binnen Stad Aardgasvrij. De komende tijd stellen we een aantal partners voor. We trappen af met Willem Henskes.  In deze video vertelt Willem onder andere waarom Essent partner

Lees verder »

In gesprek tijdens Inspiratiedag Stad Aardgasvrij

Zaterdag 6 mei waren alle Stadtenaren welkom in het Inspiratiehuis aan de J. van Halfwassenaerstraat 11 in Stad aan ‘t Haringvliet. De hele dag stonden de deuren van de woning open voor geïnteresseerden. Een professionele kok demonstreerde hoe je lekkere gerechten kan maken op een inductiekookplaat. Er was ruimte voor gesprek over het project Stad

Lees verder »

Agenda

Archief