FAQ tag: Alle Stadtenaeren
Hoe zorgt het project ervoor dat er in de keten een inwonersorgaan voldoende invloed krijgt om blijvende kwaliteit van waterstof en service aan apparatuur aan inwoners te kunnen garanderen.
Het uitgangspunt wat we voor ogen hebben is: waterstof als aardgas met bijbehorende consumentenbescherming. Dus dan is het niet anders dan nu.
Hoe zorgt het project dat er bij calamiteiten rond waterstof voor dat niemand ‘gevangen’ blijft in Stad vanwege een onverkoopbare woning?
Wij zorgen voor een proces waar problemen tijdig gesignaleerd en opgelost worden. Bij een onoplosbaar probleem zoek de gemeente naar een ander aardgas alternatief. Terug naar aardgas lijkt ons niet wenselijk aangezien we uiteindelijk toch uiterlijk in 2050 aardgasvrij moeten zijn.
Geeft het project een garantie dat als waterstof doorgeleverd gaat worden na de periode van 15 jaar dit binnen dezelfde of verbeterde uitgangspunten voor huidige inwoners doorgezet gaat worden?
Nee. We zorgen dat er een proces van te voren bekend is. Dit kan uiteindelijk resulteren in beëindiging of verlenging van verwarmen met waterstof. Dit is afhankelijk van de waterstof markt op dat moment.
Geeft het project een garantie dat na de periode van 15 jaar er een andere collectieve oplossing komt die ook geschikt is voor de oudere huizen indien de oplossing met waterstof komt te vervallen?
Nee. Het project geeft deze garantie niet. De gemeente zal dan met de inwoners moeten bekijken wat een geschikt alternatief is. Dit is zoals het ook in andere kernen is gebeurd. Uiteindelijk moeten we nog steeds naar een aardgasvrije woonomgeving. Met of zonder waterstof.
Gaat het project garanderen dat bij niet adequaat functioneren van het gehele systeem of op onderdelen (vast te leggen in SLA) binnen de periode van 15 jaar Stad teruggaat naar aardgas?
Nee, het terug gaan naar aardgas is geen wenselijke optie met het oog op de Nederlandse doelstelling: aardgasvrij in 2050. Het project garandeert dat het systeem adequaat zal functioneren. Wij beloven de inwoners en ondernemers in Stad aan ’t Haringvliet dat de overstap naar waterstof kan en mag. Naast grondig onderzoek stellen we eisen aan …
Hoe kijkt Stedin aan tegen het uitvoeren van concrete testen zoals in Uithoorn bij huishoudens die hieraan mee willen werken. Welke rol kan Oost West Wonen hierin spelen? Wat is het proces hiervoor?
De volgende ombouwproeven door Stedin vinden plaats in Stad aan ’t Haringvliet. Oost West Wonen stelt per 30 juni 2021 een modelwoning beschikbaar. Deze woning gaat een rol spelen in de ombouwproeven en zal ook functioneren als projectwoning. Afstemming voor de ombouwproeven met de betreffende instanties moet nog opgestart worden maar alle medewerking is hierin …
Wat zijn de mogelijkheden voor het realiseren van in Stad tastbare voorbeelden van, in representatieve woonsituaties, op waterstof werkende verwarmingsinstallaties en wat is het proces hiervoor?
De noodzaak van voorbeelden in Stad is duidelijk voor het kernteam. Er zijn verschillende mogelijkheden. De beperking is de aanlevering van waterstof en de wisseling met flessen. Dit wil je beperken. We deelden op 6 mei 2021 de volgende ideeën: H2-experiencecenter, Ombouwproeven, Pilot H2-ketels, Pilot Veiligthuis, Pilot Warmthuis, Pilot Aardgasvrij koken en Pilot Duurzaam verwarmen. …
Hoe kijkt kernteam (en gemeente) aan tegen een waterstofexperience center in Stad en wat is het proces hiervoor?
Het kernteam ziet het H2-center als een versterking van het project. Om dit centrum te realiseren moeten we een geschikte locatie vinden en de benodigde financiën regelen. De verschillende partners zijn bereid om geld en middelen hiervoor beschikbaar te stellen. We werken nu aan de eerste belangrijke stap: het vinden van de juiste locatie in …