Uitkomst draagvlakmeting: 77,6% stemt vóór een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet

Stad aan ’t Haringvliet zegt ‘ja’ tegen versnelde energietransitie

Vrijdagavond 30 juni om 20:30 uur werd de voorlopige uitslag van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij bekendgemaakt. 77,6% Van de Stadtenaren met een aardgasaansluiting stemde voor. Dat betekent dat er voldoende draagvlak is voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. 6,4% stemde tegen en 15,2% stemde niet. Niet stemmen werd geteld als een nee-stem. De uitkomst betekent dat het project verder gaat met de uitwerking van het plan.

Voorlopige uitslag draagvlakmeting

Nadat de voorlopige uitslag bekend werd vertelde wethouder Jaap Willem Eijkenduijn trots: “Dit is een heel belangrijk moment in de energietransitie. De positieve uitkomst zorgt ervoor dat Stadtenaren een groot voorbeeld zijn voor de rest van Nederland en Europa.” Stella Braber, inwoner en één van de initiatiefnemers van Stad Aardgasvrij: “Ik ben heel blij met deze positieve uitslag. Dit betekent dat er veel steun is van onze dorpsgenoten voor het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet in de nabije toekomst. Alle inwoners, ondernemers en bestuurders in Stad aan ’t Haringvliet: heel erg bedankt voor jullie betrokkenheid!” 

 

Het project gaat verder

De opkomst was hoog met 84,8% en van de stemmers was 77,6% voor. Nu er voldoende draagvlak is, kan het project verder. Na de zomervakantie worden de beloften Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar verder uitgewerkt. Als aan alle beloften is voldaan, wordt in de winter van 2024 het ombouwplan van aardgas naar waterstof gemaakt. Naar verwachting worden in de zomer van 2025, maar uiterlijk in 2030, de bestaande aardgasaansluitingen omgebouwd naar waterstofaansluitingen. Dan is Stad aan ’t Haringvliet het eerste dorp in Nederland dat met groene waterstof wordt verwarmd. Uniek in Nederland en zelfs in Europa. De lessen en ervaringen die hier worden opgedaan zijn belangrijk. Hierdoor kunnen in de toekomst andere dorpen of wijken mogelijk overstappen op groene waterstof en aardgasvrij worden.

Vaststelling uitslag en bezwaarperiode

De uitkomst van de draagvlakmeting is nu nog voorlopig en wordt in september vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna volgt een periode van drie maanden waarin inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bezwaar kunnen maken. Het bezwaar kan net zoals bij normale verkiezingen officieel alleen gaan over het proces van de draagvlakmeting. Maar we gaan ook graag met mensen in gesprek die andere bezwaren of zorgen hebben. 

 

Over Stad Aardgasvrij

In 2017 startte een groep inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet het initiatief Stad Aardgasvrij. Zij zochten samen met de gemeente naar duurzame manieren om het dorp van het aardgas af te kunnen halen. Groene waterstof bleek een goede optie. Vooral omdat het dorp uit veel oudere woningen bestaat. Met waterstof kunnen ook deze woningen goed verwarmd worden. Samen met de partners Energieloket Goeree-Overflakkee, Essent, Gasunie, gemeente Goeree-Overflakkee, Greenpoint Group, H2GO, provincie Zuid-Holland, Stedin en woningcorporatie Oost West Wonen werken de initiatiefnemers aan het plan.

Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn
De zaal in 't Trefpunt

Ander nieuws

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing.

Lees verder »

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »