Waterstofketel zonder stikstof uitstoot in Stad

Update maart 2021: pilot geannuleerd

Theoretisch gezien kan elke bestaande woning met een gasaansluiting overschakelen op waterstof. Een waterstofketel neemt dan de plaats in van de CV-ketel. Voor huizenbezitters zou dit een aantrekkelijke oplossing kunnen zijn om aardgasvrij te worden.

  • Alleen hoe werkt dat in de praktijk?
  • Welke technische aanpassingen zijn er nodig aan de eerste generatie waterstofketels?
  • En welke aanpassingen zijn er nodig in de woning zelf?
  • Wie draagt de verantwoording voor het leidingwerk achter de meter?
  • Hoe gaan wij om met veiligheid en maatschappelijke acceptatie?

Pilot met bestaande woning

Hylife Innovations onderzoekt deze vragen in hun 2e pilot in Stad aan’t Haringvliet. Met een bestaande woning overschakelen van aardgas naar waterstof is nog onbekend terrein. Daarom is op eigen initiatief een verouderde woning aan de Achterdijk aangekocht. In deze pilot testen ze de toepassing van een waterstofketel – van installatie tot gebruik in het dagelijks leven. Tegelijkertijd brengen ze in kaart waar je als bewoner allemaal tegenaan loopt bij de gefaseerde verduurzaming van een bestaande woning. Al deze inzichten samen helpen om de energietransitie van bestaande woningen te versnellen.

Katalytische waterstofketel

In 2003 ontwikkelde Giacomini een katalytische waterstofketel. Deze ketel zet waterstof om in warmte. En omdat er in dit proces geen verbranding plaatsvindt, komt er ook geen CO2 of stikstof (NOx) vrij. Nu de energietransitie lijkt te versnellen en de rol van waterstof groeit, was het tijd om deze eerste generatie waterstofketel op de markt te brengen. Hylife Innovations introduceert deze waterstofketel op de Nederlandse markt.

Twee installaties 

Samen met technische en maatschappelijke partners zal deze bestaande dijkwoning uit de jaren ’60 aangepakt worden. De woning wordt nu nog verwarmd met 2 losse gaskachels en 2 gevelkachels. Verder is de woning voorzien van verouderd dubbelglas in hardhouten kozijnen. In fase 1 van de pilot krijgt de woning een cv-installatie op aardgas voor verwarming en warm tapwater. Ook krijgt de woning een werkende waterstof cv-ketel (goed om te weten: de woning produceert zelf géén waterstof).

Met 2 werkende installaties in de woning is het straks mogelijk om met een druk op de knop te switchen tussen aardgas en groene waterstof. Zo kunnen bezoekers ervaren dat er geen verschil merkbaar is in de verwarming van de woning en de voorziening van warm tapwater.

Samenwerking Hylife

Als inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij zijn we blij dat er nu voor het eerst sinds onze start in december 2017 iets concreets gerealiseerd gaat worden in Stad waarbij wij als initiatief direct betrokken zijn.

Uiteraard zijn we blij met de 1e pilot van Hylife (innovathuis). Dit heeft Stad als waterstofproject op de kaart gezet maar deze 2e pilot met de waterstofketel sluit nog beter aan bij de uitdaging in de bestaande woningen in Stad.

Door met een aantal inwoners zitting te nemen in de werkgroep samen met de andere partners van Hylife hebben we een dichte betrokkenheid bij dit project.

Wie weet groeit Stad uit tot een waterstof-experience-center en gaat dit kleine dorpje nog een belangrijke rol spelen in de inzet van groene waterstof in de gebouwde omgeving.    

Ander nieuws

Petra ’t Hoen – wethouder Duurzaamheid

Donderdagavond 6 maart werd Petra ’t Hoen door de gemeenteraad benoemd tot wethouder. Zij vervangt tijdelijk Jaap Willem Eijkenduijn die langdurig ziek is. Dit betekent dat zij zich de komende tijd ook bezig houdt met Stad Aardgasvrij. Petra ‘t Hoen heeft meer dan 25 jaar ervaring in de politiek op Goeree-Overflakkee. Ze heeft 15 jaar

Lees verder »

Kwartiermaker Bert den Ouden aan de slag voor Stad Aardgasvrij

Sinds 10 februari werkt Bert den Ouden aan het project Stad Aardgasvrij. Samen met een klein team maakt hij een plan voor de eerste vijf jaar, met een vooruitblik naar de tweede en derde fase. Dit brengt een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet een stap dichterbij. In het plan beschrijft Den Ouden welke systemen nodig zijn

Lees verder »

Save the date – Informatieavond 14 april in ’t Trefpunt

Het is weer tijd om met elkaar in gesprek te gaan over Stad Aardgasvrij. Maandag 14 april organiseren we een informatieavond in ‘t Trefpunt van 19.30 – 22.00 uur. Kwartiermaker Bert den Ouden, de Tafelaars en de projectteamleden zijn deze avond aanwezig. Zet de datum alvast in je agenda! Houd onze media-kanalen in de gaten

Lees verder »

Kwartiermaker start met opstellen uitvoeringsplan op basis van advies waterstofadviseur Van Hulst

Onlangs maakten gemeente Goeree-Overflakkee, ministeries van VRO en KGG, netbeheerder Stedin en Gasunie nieuwe afspraken over het project Stad Aardgasvrij. Dat betekent onder andere dat er nu een kwartiermaker wordt aangesteld om een uitvoeringsplan te maken. Hiermee gaat Stad Aardgasvrij een nieuwe fase in. Met dit plan kan de gemeente vervolgens een subsidie bij de

Lees verder »

Informatieavond over advies toekomst Stad Aardgasvrij goed bezocht

Afgelopen maandagavond was het druk in ‘t Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. Zo’n 70 bezoekers waren aanwezig om in gesprek te gaan met waterstofadviseur Noé van Hulst. Van Hulst leverde onlangs zijn onafhankelijk advies op over de toekomst van Stad Aardgasvrij. Na de opening van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman volgde een toelichting van de waterstofadviseur

Lees verder »

Kijk de informatieavond van 18 november 2024 terug

https://youtu.be/ZL15S0LMuKo Heeft u de informatieavond Stad Aardgasvrij van maandag 18 november gemist? Kijk dan hier de informatieavond terug. Tijdens deze avond gingen inwoners in gesprek met waterstofadviseur Noé van Hulst over zijn onafhankelijk advies over de toekomst van Stad Aardgasvrij. Een belangrijke mijlpaal in het project. Heeft u vragen naar aanleiding van de informatieavond of over

Lees verder »