Waterstofketel zonder stikstof uitstoot in Stad

Update maart 2021: pilot geannuleerd

Theoretisch gezien kan elke bestaande woning met een gasaansluiting overschakelen op waterstof. Een waterstofketel neemt dan de plaats in van de CV-ketel. Voor huizenbezitters zou dit een aantrekkelijke oplossing kunnen zijn om aardgasvrij te worden.

  • Alleen hoe werkt dat in de praktijk?
  • Welke technische aanpassingen zijn er nodig aan de eerste generatie waterstofketels?
  • En welke aanpassingen zijn er nodig in de woning zelf?
  • Wie draagt de verantwoording voor het leidingwerk achter de meter?
  • Hoe gaan wij om met veiligheid en maatschappelijke acceptatie?

Pilot met bestaande woning

Hylife Innovations onderzoekt deze vragen in hun 2e pilot in Stad aan’t Haringvliet. Met een bestaande woning overschakelen van aardgas naar waterstof is nog onbekend terrein. Daarom is op eigen initiatief een verouderde woning aan de Achterdijk aangekocht. In deze pilot testen ze de toepassing van een waterstofketel – van installatie tot gebruik in het dagelijks leven. Tegelijkertijd brengen ze in kaart waar je als bewoner allemaal tegenaan loopt bij de gefaseerde verduurzaming van een bestaande woning. Al deze inzichten samen helpen om de energietransitie van bestaande woningen te versnellen.

Katalytische waterstofketel

In 2003 ontwikkelde Giacomini een katalytische waterstofketel. Deze ketel zet waterstof om in warmte. En omdat er in dit proces geen verbranding plaatsvindt, komt er ook geen CO2 of stikstof (NOx) vrij. Nu de energietransitie lijkt te versnellen en de rol van waterstof groeit, was het tijd om deze eerste generatie waterstofketel op de markt te brengen. Hylife Innovations introduceert deze waterstofketel op de Nederlandse markt.

Twee installaties 

Samen met technische en maatschappelijke partners zal deze bestaande dijkwoning uit de jaren ’60 aangepakt worden. De woning wordt nu nog verwarmd met 2 losse gaskachels en 2 gevelkachels. Verder is de woning voorzien van verouderd dubbelglas in hardhouten kozijnen. In fase 1 van de pilot krijgt de woning een cv-installatie op aardgas voor verwarming en warm tapwater. Ook krijgt de woning een werkende waterstof cv-ketel (goed om te weten: de woning produceert zelf géén waterstof).

Met 2 werkende installaties in de woning is het straks mogelijk om met een druk op de knop te switchen tussen aardgas en groene waterstof. Zo kunnen bezoekers ervaren dat er geen verschil merkbaar is in de verwarming van de woning en de voorziening van warm tapwater.

Samenwerking Hylife

Als inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij zijn we blij dat er nu voor het eerst sinds onze start in december 2017 iets concreets gerealiseerd gaat worden in Stad waarbij wij als initiatief direct betrokken zijn.

Uiteraard zijn we blij met de 1e pilot van Hylife (innovathuis). Dit heeft Stad als waterstofproject op de kaart gezet maar deze 2e pilot met de waterstofketel sluit nog beter aan bij de uitdaging in de bestaande woningen in Stad.

Door met een aantal inwoners zitting te nemen in de werkgroep samen met de andere partners van Hylife hebben we een dichte betrokkenheid bij dit project.

Wie weet groeit Stad uit tot een waterstof-experience-center en gaat dit kleine dorpje nog een belangrijke rol spelen in de inzet van groene waterstof in de gebouwde omgeving.    

Ander nieuws

Eindresultaten digitale enquête Sprockler Stad Aardgasvrij

De afgelopen maanden konden alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet meedoen met de digitale enquête, de zogenoemde Sprockler. Uiteindelijk hebben 89 Stadtenaren de digitale vragenlijst ingevuld en zo hun ervaringen, verwachtingen en zorgen over Stad Aardgasvrij gedeeld.  Met de Sprockler wilde het projectteam Stad Aardgasvrij onderzoeken hoe de inwoners denken over het plan om

Lees verder »

Hoe wordt waterstof gemaakt? Een bezoek aan de proeflocatie in Rozenburg.

Een hele dorpskern zoals Stad aan ’t Haringvliet collectief verwarmen met groene waterstof is iets nieuws. Maar waterstof maken, gebeurt wel al heel lang. Bijvoorbeeld op de proeflocatie in Rozenburg, waar Stedin waterstof maakt door middel van elektrolyse. De naastgelegen appartementen worden zelfs deels verwarmd met waterstof cv-ketels.  Hier kunnen mensen met eigen ogen zien

Lees verder »

Gemeenteraad stemt unaniem in met voorstel draagvlakmeting

Vorige week donderdag 10 november besprak de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee voor de tweede keer het voorstel over de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij in Stad aan ’t Haringvliet. De raadsleden stemden unaniem in met het plan van aanpak en de zogeheten Tijdelijke verordening draagvlakmeting. Met het plan van aanpak en de verordening legt de gemeente de kaders

Lees verder »

Franse netbeheerder komt spieken bij het waterstofproject van Stedin

Natuurlijk op uitnodiging! Collega’s van Stedin, en Remeha hebben de Franse pers van alles kunnen vertellen over duurzaam gas en waterstof cv-ketels. De Franse gasnetbeheerder GRDF en zeven journalisten kwamen op bezoek bij de projectlocaties in Rozenburg en Stad aan ’t Haringvliet. Daar werkt Stedin aan de toepassing van #waterstof in het bestaande gasnet. Gas

Lees verder »

Goed nieuws voor waterstofprojecten in Nederland

Lees het artikel ‘ACM geeft groen licht voor proefproject met waterstof in woonhuizen’ “Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Daarom is het belangrijk dat we hier nu vast ervaring mee opdoen. De Autoriteit Consument en Markt staat open voor meer proefprojecten met waterstof”, zegt ACM-bestuurder Manon Leijten op de eigen website.  Ook

Lees verder »

Drukbezochte informatieavond over Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt

Ruim 70 inwoners en ondernemers van Stad aan ‘t Haringvliet spraken maandagavond 7 november in ’t Trefpunt over Stad Aardgasvrij. Ze werden door het projectteam op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en gingen met elkaar in gesprek aan thematafels. Het projectteam organiseert regelmatig inwonersavonden om met Stadtenaren in gesprek te gaan over een

Lees verder »

Agenda

Archief