Van subsidie aardgasvrij koken naar subsidie aardgasvrij wonen

Sinds begin dit jaar kunnen inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet een subsidie aanvragen voor aardgasvrij koken. Deze subsidie wordt uitgebreid, zo besloot het college deze week. De uitbreiding van de subsidie maakt mogelijk dat ieder adres in het dorp een aanbod op maat krijgt. Op deze manier worden inwoners en ondernemers ontzorgd.


Aanbod op maat als basis voor nieuwe subsidie


Uit gesprekken met inwoners en ondernemers en de uitkomsten van een online vragenlijst, blijkt dat inwoners en ondernemers een aanbod op maat willen. Ieder huis en gebouw is anders. Daarom is de draagvlakmeting verplaatst en krijgt ieder adres in het dorp een schouw aangeboden. 

Tijdens een schouw komt er iemand langs. Er wordt dan een overzicht gemaakt van de aanpassingen die nodig zijn. Ook geeft de schouw inzicht in de kosten. De resultaten hiervan worden in een rapport gezet en met u besproken. Als u het bevestigingsdocument ondertekent, kunt u hiermee subsidie aanvragen voor elektrische aanpassingen die nodig zijn in uw woning. Deze subsidie is dus niet alleen voor aardgasvrij koken, maar ook voor het verwarmen met elektrische toestellen en de benodigde aanpassingen aan de elektriciteit. Deze subsidieregeling gaat in als we het schouwproces helemaal ingericht hebben.



Voor het waterstofklaar maken van de woning worden de subsidies verstrekt bij voldoende draagvlak. De subsidieregeling voor de waterstofoverstap dus gaat alleen in als meer dan 70% voor een aardgasvrij Stad in 2025 stemt. 

Planning schouwen

Op dit moment wordt er gewerkt aan een plan en planning. Zodra het schouwen van start gaat, wordt u hiervan op de hoogte gesteld. Ook krijgt u dan uitleg over hoe u zich voor een schouw kunt aanmelden, hoe het proces verloopt en wie er aan uw deur komt.

 

Subsidie aardgasvrij koken nog open

Tot het moment dat de nieuwe subsidieregeling van start gaat, is het nog mogelijk om de subsidie voor aardgasvrij koken aan te vragen. Het kan zijn dat u bij de nieuwe subsidieregeling recht heeft op een hogere vergoeding. Heeft u al gebruikgemaakt van de subsidie aardgasvrij koken? Of maakt u hier nog gebruik van zolang dat kan? Dan kunt u een aanvullende subsidie aanvragen met het bevestigingsdocument van de schouw die hiervoor wel vereist is. 

 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Neem dan contact op met Bobby Groenewoud via 06-15486478 of stadaardgasvrij@gmail.com

 

Ander nieuws

ONLINE informatieavond maandag 6 mei

Komt maandag 29 april u niet uit? Dan kunt u ook deelnemen aan de online informatieavond op maandag 6 maart van 20.00 tot 21.00 uur. Hiervoor is het wel nodig om u aan te melden. Na aanmelding ontvangt u van ons een deelnamelink.

Lees verder »

Informatieavond Stad Aardgasvrij 29 april in ’t Trefpunt

Op maandag 29 april van 19.30 tot 22.00 uur bent u van harte welkom bij de informatieavond Stad Aardgasvrij in ‘t Trefpunt. Aanmelden (niet verplicht) kan door een mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com. Neem uw telefoon mee om deel te nemen aan het interactieve onderdeel tijdens de informatieavond.

Lees verder »

De betrouwbare levering van waterstof

In de overstap naar schone energie speelt waterstof een cruciale rol om ons minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. De hoogste prioriteit voor Stad Aardgasvrij is de leveringszekerheid van waterstof. Maar hoe zorgen we ervoor dat er altijd voldoende is? En hoe werkt de levering onder verschillende weersomstandigheden? Productie en opslag Om te garanderen

Lees verder »

Stad Aardgasvrij deelt ervaringen op netwerkdag NPLW

Op 21 maart organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in Utrecht een netwerkdag met de koplopergemeenten aardgasvrije wijken. Het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij verzorgde op deze dag een interactieve kennissessie waarbij de opgedane ervaringen en lessen werden gedeeld. In juni 2023 stemden 77,6% van de inwoners met een aardgasaansluiting in Stad aan ’t Haringvliet voor

Lees verder »

Stad aan ’t Haringvliet voorbereiden op de toekomst

Je ontkomt er niet aan: energie besparen in huis. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pak je dit aan? Gelukkig zijn er veel manieren hoe je energie kunt besparen. Manieren die niet veel moeite kosten, maar wel nuttig zijn en snel geregeld kunnen worden. Maar ook het toekomstbestendig maken van je woning, verspreid over een

Lees verder »

Kan heel Nederland op waterstof? In gesprek met Peter Luscuere

In Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee werkt een groep inwoners samen met partners aan een plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet. Dit door collectief over te stappen op groene waterstof of een eigen individuele aardgasvrije oplossing. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van waterstof als energiedrager. Om hier meer

Lees verder »