Stad Aardgasvrij – in gesprek met inwoners tijdens informatieavond in het Trefpunt

35 inwoners van Stad aan ’t Haringvliet waren maandagavond 4 maart in het Trefpunt om met elkaar te praten over Stad Aardgasvrij. Het plan om de dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet van het aardgas af te halen en over te stappen op groene waterstof of een eigen elektrische oplossing. De opkomst was met 35 personen redelijk maar niet heel groot. Hierdoor was er veel tijd om vragen te beantwoorden en te spreken met elkaar.

Omgevingsmanager Bobby Groenewoud leidde de bezoekers door de acht beloften heen aan de hand van stoplichten. Vijf beloften staan op groen, drie nog op oranje. Innovatieexpert Albert van der Molen van Stedin vertelde over wat er allemaal gebeurt om de beloften die nog niet op groen staan zoals Betaalbaar, Altijd warm en Het mag verder uit te werken.

Informatieavond Stad Aardgasvrij 4 maart 2024

Altijd warm


De belofte Altijd warm hangt samen met de keuze waar we waterstof gaan maken. Altijd warm is één van de belangrijkste beloften voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze organisatie kijkt goed mee om ervoor te zorgen dat inwoners niet benadeeld worden. We werken nu aan een aantal mogelijkheden om waterstof te maken en te leveren. Maar de keuze is nog niet gemaakt. Daarom staat deze belofte nu nog op oranje. 

 

Het Mag


De volgende belofte waar Van der Molen langer bij stil staat is Het mag. Wettelijk gezien mogen netebeerders als Stedin alleen aardgas door de leidingen laten stromen. Maar met de gedoogregeling van de ACM mag Stedin dit wel: https://www.acm.nl/nl/publicaties/tijdelijk-kader-voor-waterstofpilots. Deze regeling geldt maar voor 5 jaar. Dit is te kort voor Stad aan ’t Haringvliet. Eind 2023 hebben demissionair minsters Jetten en De Jonge toegezegd dat er speciaal voor Stad aan ’t Haringvliet een regeling voor langere tijd wordt gemaakt. Deze regeling is bijna klaar.  

 

Betaalbaar

Betaalbaar is op dit moment de moeilijkste belofte. Hier hebben we de rijksoverheid voor nodig. Want wat we hier doen gebeurt nog nergens. Het is een demonstratieproject en dus is meer subsidie nodig om de belofte Betaalbaar waar te maken.  De vraag om steun van het Rijk staat uit en er wordt veel gesproken met de ministeries. Dit is niet altijd makkelijk en kost tijd. Er wordt niet alleen in Den Haag gesproken over dit project. Ook spreken we met organisaties in Brussel, de Clean Hydrogen Alliance en de Verenigde Staten, de International Energy Agency.

Veilig of anders niet


Ook vertelt Van der Molen meer over de belofte Veilig of anders niet. Om ervoor te zorgen dat het veilig is, zijn er organisaties nodig die toezicht houden. Voor waterstof is dat net zoals bij aardgas Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). SodM kijkt mee met Stedin om te kijken hoe zij hun werk doen. SodM doet dit ook in Wagenborgen, Lochem, Hoogeveen en dus ook hier in Stad aan ’t Haringvliet. Als we iets niet goed doen, zal de SodM meteen ingrijpen. Van der Molen: “Ik ben zelf vanaf 2007 betrokken bij waterstof. Ik weet dat geen enkele organisatie risico wil lopen of een hoekje af wil snijden. Ik kan met zekerheid zeggen dat de eerste waterstofprojecten het veiligst zijn, omdat deze onder een vergrootglas liggen. Als er bijvoorbeeld in Rozenburg waar als proef al cv-ketels op waterstof draaien iets mis gaat, is het einde oefening voor waterstof de komende 25 jaar.” 

Tijdens de avond spraken de projectleden met de inwoners ook over het schouwen, de beloften die al op groen staan En over de zorgen en vragen die leven bij inwoners die de enquête hebben ingevuld. Inwoners konden deze vragenlijst de afgelopen drie weken invullen. Ook tijdens de avond zelf konden bezoekers hun mening, zorgen of vragen anoniem doorgeven. Na afloop ging een aantal bezoekers persoonlijk in gesprek met projectleden. 

Voor de inwoners die niet naar de fysieke bijeenkomst konden komen, organiseren we op 18 maart een online informatieavond. Ook is de enquête tot die tijd nog in te vullen.

 

Informatieavond Stad Aardgasvrij 4 maart 2024
Informatieavond Stad Aardgasvrij 4 maart 2024

Ander nieuws

Informatieavond Stad Aardgasvrij 18 november in ’t Trefpunt

Maandagavond 18 november van 19.30 tot 22.00 uur is er weer een informatieavond over Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt, aan de Oranjelaan 14 in Stad aan ’t Haringvliet. Tijdens deze avond kunt u onder meer in gesprek met waterstofadviseur Noé van Hulst over zijn pas opgeleverde advies over de toekomst van Stad Aardgasvrij. Ook vertellen

Lees verder »

Informatieavond Stad Aardgasvrij: save the date!

De afgelopen maanden deed waterstofadviseur Noé van Hulst onderzoek naar de haalbaarheid van Stad Aardgasvrij. Nu het onderzoek is afgerond gaan wij hierover graag met elkaar over in gesprek. Zet de datum alvast in de agenda!  Maandag 18 november informatieavond Stad Aardgasvrij in 
’t Trefpunt van 19.30 – 22.00 uur.

Lees verder »

Onderzoek van waterstofadviseur Noé van Hulst over Stad Aardgasvrij afgerond

Waterstofadviseur Noé van Hulst onderzocht de afgelopen 3 maanden het project Stad Aardgasvrij. Hij bekeek of en hoe Stad Aardgasvrij door kon gaan. Dit deed hij in opdracht van de ministeries van Klimaat en Groene Groei, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de gemeente Goeree-Overflakkee. Noé van Hulst onderschrijft in zijn advies de waarde van het

Lees verder »

Interessant om te lezen!

DNV kwam onlangs met een rapport naar buiten over de veiligheid van waterstof als energiedrager voor woningen bij 4 pilotprojecten, waaronder Stad aan ’t Haringvliet. Lees hier in het rapport meer over de veiligheidsmaatregelen die genomen worden bij de pilotprojecten: Klik hier om het rapport te lezen DNV is als onafhankelijke expert op het gebied

Lees verder »

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing.

Lees verder »

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »