De betrouwbare levering van waterstof

In de overstap naar schone energie speelt waterstof een cruciale rol om ons minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. De hoogste prioriteit voor Stad Aardgasvrij is de leveringszekerheid van waterstof. Maar hoe zorgen we ervoor dat er altijd voldoende is? En hoe werkt de levering onder verschillende weersomstandigheden?

Waterstof illustratie

Productie en opslag

Om te garanderen dat er altijd genoeg waterstof is, hebben we verschillende methoden ontwikkeld voor de productie en opslag ervan. Een belangrijke methode van het produceren van waterstof is met een elektrolyse. Hierbij wordt met behulp van stroom waterstof gemaakt. Voor groene waterstof wordt groene stroom gebruikt, bijvoorbeeld geproduceerd door windmolens of zonnepanelen. 

 

Een handige oplossing voor het bewaren van elektriciteit is het gebruik van batterijen, die stroom tot 2 tot 3 dagen kunnen vasthouden. Dit helpt vooral om het verschil tussen dag- en nachtgebruik te overbruggen, waarbij overdag opgewekte stroom ’s avonds kan worden gebruikt. Ook moeten we rekening houden met het verschil tussen zomer- en winterenergie. In de zomer is er meer groene stroom beschikbaar, terwijl in de winter vooral de CV-ketel wordt gebruikt. Om dit aan te pakken en duurzamer te zijn, kunnen we technieken zoals energieopslag en het gebruik van waterstof uit groene energie elders toepassen. Zo kunnen we het hele jaar door een stabiele en duurzame energievoorziening hebben.

 

Het altijd hebben van groene waterstof op momenten dat het nodig is, is dus niet vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat we goed nadenken hoe we zorgen dat er altijd voldoende groene waterstof hebben voor de bewoners van Stad aan ’t Haringvliet. Ons doel is om een optimale en milieuvriendelijke betaalbare oplossing te vinden die de lokale economie te bevorderd.

Het systeem in Stad Aardgasvrij

Alle voorgestelde leveringsconcepten worden zorgvuldig getoetst aan de normen van leveringszekerheid, vergelijkbaar met de eisen voor aardgas. De leverancier is verantwoordelijk voor het waarborgen van deze leveringszekerheid, wat nauwe samenwerking met verschillende ministeries en toezichthouders vereist. Uitgebreid onderzoek naar waterstofproductie en -opslag is gedaan om te zorgen voor voldoende beschikbaarheid. Zo produceren we altijd meer dan nodig, om een buffer te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Het ontwikkelde systeem voor Stad voldoet aan de gaswet en er wordt continu toezicht gehouden om de beschikbaarheid van waterstof te waarborgen. Dit systeem wordt ook elders in Nederland toegepast.

 

Waterstof bij verschillende weersomstandigheden

Bij extreme kou kan waterstof net zo goed verwarmen als aardgas. Bij voorkeur produceren we waterstof direct uit wind- of zonne-energie. Wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait wordt er waterstof uit de opslag gebruikt. Mocht deze voorraad nou ook leeg raken, dan kan waterstof ook nog extern geleverd worden. Onderzoek toont aan dat ons systeem ook onder extreme weersomstandigheden, zoals zeer lage temperaturen, voldoet aan de eisen van de gaswet.

Ander nieuws

Terugblik informatieavonden Stad Aardgasvrij in het Trefpunt en online

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij Maandag 29 april en maandag 6 mei gingen inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in gesprek over de voortgang van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavonden in het Trefpunt en online. Waarom het spannend wordt voor het project werd uitgebreid toegelicht door de projectteamleden. Voor de

Lees verder »

Ontwikkelingen belofte Betaalbaar

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij De overstap naar waterstof moet voor u als inwoner van Stad aan ’t Haringvliet betaalbaar zijn. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen, waarna Stad collectief over kan stappen op groene waterstof of een individuele all electric oplossing. Om aan de

Lees verder »

ONLINE informatieavond maandag 6 mei

Komt maandag 29 april u niet uit? Dan kunt u ook deelnemen aan de online informatieavond op maandag 6 maart van 20.00 tot 21.00 uur. Hiervoor is het wel nodig om u aan te melden. Na aanmelding ontvangt u van ons een deelnamelink.

Lees verder »

Informatieavond Stad Aardgasvrij 29 april in ’t Trefpunt

Op maandag 29 april van 19.30 tot 22.00 uur bent u van harte welkom bij de informatieavond Stad Aardgasvrij in ‘t Trefpunt. Aanmelden (niet verplicht) kan door een mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com. Neem uw telefoon mee om deel te nemen aan het interactieve onderdeel tijdens de informatieavond.

Lees verder »

De betrouwbare levering van waterstof

In de overstap naar schone energie speelt waterstof een cruciale rol om ons minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. De hoogste prioriteit voor Stad Aardgasvrij is de leveringszekerheid van waterstof. Maar hoe zorgen we ervoor dat er altijd voldoende is? En hoe werkt de levering onder verschillende weersomstandigheden? Productie en opslag Om te garanderen

Lees verder »

Stad Aardgasvrij deelt ervaringen op netwerkdag NPLW

Op 21 maart organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in Utrecht een netwerkdag met de koplopergemeenten aardgasvrije wijken. Het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij verzorgde op deze dag een interactieve kennissessie waarbij de opgedane ervaringen en lessen werden gedeeld. In juni 2023 stemden 77,6% van de inwoners met een aardgasaansluiting in Stad aan ’t Haringvliet voor

Lees verder »