Stad Aardgasvrij deelt ervaringen op netwerkdag NPLW

Op 21 maart organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in Utrecht een netwerkdag met de koplopergemeenten aardgasvrije wijken. Het inwonersinitiatief van Stad Aardgasvrij verzorgde op deze dag een interactieve kennissessie waarbij de opgedane ervaringen en lessen werden gedeeld.

Stella Braber

Het initiatief was erg trots dat ze hun ervaringen mochten delen. Tijdens de sessie, verzorgd door Stella Braber (Tafelaar en participatiebegeleider), Laurens Huizer (Tafelaar en schouwer) en Bobby Groenewoud (omgevingsmanager) stonden de start van het initiatief, het creëren van draagvlak en vertrouwen bij bewoners en de acht beloften (betaalbaar, veilig of anders niet, altijd warm, groen, het kan, het mag, voldoende draagvlak, vertaalbaar) centraal. 

 

Een intensief traject waarbij met verschillende instanties, zoals de ministeries van EZK, BZK en de Autoriteit Consument & Markt, meer dan twee jaar is gewerkt aan het uitwerken van de beloften. Met het oprichten van een Inspiratiehuis dat acht weken is verwarmd op waterstof, informatieavonden/ beurzen, inloopuren, nieuwsbrieven en het afnemen van schouwen, hebben we langer dan zes jaar gebouwd aan het vergroten van vertrouwen en creëren van draagvlak onder de inwoners. Waarbij we altijd geluisterd hebben naar de inwoners. 

 

De acht beloften, opgesteld aan de hand van meer dan 300 gestelde vragen door inwoners en de Tafelaars, zijn de leidende uitgangspunten van het initiatief. Deze zijn vastgelegd in de Beloften brochure die voorafgaand aan de draagvlakmeting met alle inwoners gedeeld is. Voor de inwoners zijn alle beloften belangrijk, maar betaalbaarheid en veiligheid zijn de meest genoemde beloften. Veiligheid is al gegarandeerd, de belofte betaalbaarheid moet nog worden waargemaakt.

De schouwers, dorpsgenoten opgeleid voor het afnemen van de schouwen, hebben meer dan 500 woningen bezocht. Hierbij hebben inwoners een persoonlijk advies gekregen over wat de overstap naar waterstof of een individuele all-electric oplossing voor hen betekent en welke aanpassingen in de woning nodig zijn. Ook is dit financieel inzichtelijk gemaakt, waarbij de noodzakelijke aanpassingen in de woning zoals het vervangen van de aardgas cv-ketel voor een waterstof cv-ketel kosteloos zijn. De informatie is vervolgens vastgelegd in een schouwrapport, wat nodig is voor het aanvragen van de verschillende subsidies. Al deze schouwen hebben waardevolle informatie voor het project opgeleverd en zijn van grote invloed geweest op het positieve stemresultaat. Momenteel worden nog steeds nieuwe schouwen aangevraagd.  Daarnaast worden de beloften betaalbaar, het mag en altijd warm uitgewerkt. 

In Nederland lopen vier waterstofdemonstratie projecten. Stad Aardgasvrij is met 630 woningen het grootste en meest complexe demonstratie project. Partners van het initiatief zijn o.a. de gemeente Goeree-Overflakkee, Woningcorporatie Oost West Wonen, Stedin, Essent, Provincie Zuid-Holland.

Wil je meer weten, of wil je het rapport met de geleerde lessen ontvangen, neem contact op met Bobby Groenewoud stadaardgasvrij@gmail.com 06 -15 48 64 78.

Ander nieuws

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing.

Lees verder »

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »