Draagvlakmeting Stad Aardgasvrij uitgesteld

Wordt Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij? En stappen inwoners en ondernemers dan gezamenlijk over op waterstof of een eigen elektrische oplossing? Dit zijn vragen waar inwoners en ondernemers zelf over beslissen door middel van een draagvlakmeting. Alleen als meer dan 70% voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet in 2025 stemt, gaat het door. De draagvlakmeting stond gepland in de zomer van 2022. Deze wordt verplaatst naar een later moment. Hieronder leest u waarom.

Draagvlakmeting

Stad Aardgasvrij is een nieuw en uniek project in Nederland waarbij de inwoners zelf zowel initiatiefnemer zijn, als de laatste stem hebben. Als de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet vóór de overgang van aardgas naar waterstof stemmen, zal Stad de eerste dorpskern in Nederland zijn waar de inwoners gezamenlijk overstappen naar waterstof als energievoorziening. Dit betekent veel voor de inwoners. Afgelopen periode is daarom veel tijd geïnvesteerd in contact met inwoners en ondernemers om op te halen wat zij belangrijk vinden. Hier kwam onder meer naar voren dat maatwerk nodig is.  

 

 

Behoefte aan aanbod op maat

Uit informatieavonden, persoonlijke gesprekken maar ook digitale enquêtes blijkt dat inwoners van Stad behoefte hebben aan een aanpak per adres. Er zijn veel verschillende soorten woningen in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Huizen worden nu op diverse manieren verwarmd, de mate van isolatie verschilt, maar ook de wensen en behoeften van de inwoners verschillen. Daarom is besloten om alle inwoners en ondernemers een aanbod op maat te doen. Met andere woorden: een goede en betaalbare oplossing per adres in Stad. Om dit uit te kunnen voeren zal iedere woning of onderneming bekeken worden. 

Tijdens deze bezichtiging wordt uitgelegd welke aanpassingen nodig zijn en welke kosten vanuit het project worden vergoed. Dit is maatwerk en kost meer tijd. 

 

Verdere uitwerking beloften

Voldoende draagvlak is één van de acht beloften die de basis zijn van Stad Aardgasvrij. De andere zijn: Veilig of anders niet, Betaalbaar, Altijd warm, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar. Alleen als deze beloften worden waargemaakt, gaat het project door. Uit de opgehaalde informatie bij inwoners blijkt dat zij meer informatie over de beloften nodig hebben om een weloverwogen keuze te kunnen maken. 

Een voorbeeld hiervan is: Wat als waterstof niet goed werkt en wanneer werkt waterstof inderdaad niet goed als energiebron om gebouwen te verwarmen? Dit zijn gedetailleerde vragen die niet alleen Stad aan gaan, maar waar ook andere partijen bij betrokken zijn. Het projectteam heeft daarom meer tijd nodig om samen met partijen als de ACM (Autoriteit Consument & Markt) dit soort vragen te beantwoorden.  

Nieuwe datum nog niet bekend

Om deze draagvlakmeting goed uit te kunnen voeren moeten eerst deze vragen worden beantwoord. Er is nu nog geen nieuw moment voor de draagvlakmeting bekend. Het projectteam werkt aan een nieuwe planning. Belangrijk is dat alle inwoners de benodigde informatie hebben om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Zodra de nieuwe planning bekend is wordt dit aan de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet bekend gemaakt. 

Buiten uitstel van de draagvlakmeting verandert er niets. Het projectteam blijft inwoners betrekken via informatieavonden, persoonlijke gesprekken, het Inspiratiehuis en stadaardgasvrij.nl

 

Vragen?

Heeft u vragen over de draagvlakmeting of over het project Stad Aardgasvrij? Neem dan gerust contact op met de omgevingsmanager Bobby Groenewoud via stadaardgasvrij@gmail.com.

Ander nieuws

Informatieavond Stad Aardgasvrij 18 november in ’t Trefpunt

Maandagavond 18 november van 19.30 tot 22.00 uur is er weer een informatieavond over Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt, aan de Oranjelaan 14 in Stad aan ’t Haringvliet. Tijdens deze avond kunt u onder meer in gesprek met waterstofadviseur Noé van Hulst over zijn pas opgeleverde advies over de toekomst van Stad Aardgasvrij. Ook vertellen

Lees verder »

Informatieavond Stad Aardgasvrij: save the date!

De afgelopen maanden deed waterstofadviseur Noé van Hulst onderzoek naar de haalbaarheid van Stad Aardgasvrij. Nu het onderzoek is afgerond gaan wij hierover graag met elkaar over in gesprek. Zet de datum alvast in de agenda!  Maandag 18 november informatieavond Stad Aardgasvrij in 
’t Trefpunt van 19.30 – 22.00 uur.

Lees verder »

Onderzoek van waterstofadviseur Noé van Hulst over Stad Aardgasvrij afgerond

Waterstofadviseur Noé van Hulst onderzocht de afgelopen 3 maanden het project Stad Aardgasvrij. Hij bekeek of en hoe Stad Aardgasvrij door kon gaan. Dit deed hij in opdracht van de ministeries van Klimaat en Groene Groei, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de gemeente Goeree-Overflakkee. Noé van Hulst onderschrijft in zijn advies de waarde van het

Lees verder »

Interessant om te lezen!

DNV kwam onlangs met een rapport naar buiten over de veiligheid van waterstof als energiedrager voor woningen bij 4 pilotprojecten, waaronder Stad aan ’t Haringvliet. Lees hier in het rapport meer over de veiligheidsmaatregelen die genomen worden bij de pilotprojecten: Klik hier om het rapport te lezen DNV is als onafhankelijke expert op het gebied

Lees verder »

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing.

Lees verder »

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »