Groen licht voor uitwerken bevoegdheid om Stad van het aardgas af te sluiten

In Stad aan ’t Haringvliet wordt het aardgasnetwerk, als het project straks doorgaat, gebruikt om waterstof te leveren aan woningen, ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Er kan dan geen aardgas meer geleverd worden. Verschillende studies en praktijktesten laten zien dat het aardgasnetwerk heel goed te gebruiken is voor waterstof. Zo werd waterstof naar Het Inspiratiehuis gebracht via bestaande aardgasleidingen.

Nederland heeft nog geen wetgeving om woonwijken van het aardgas af te sluiten. Het Rijk werkt op dit moment aan permanente wet- en regelgeving hiervoor. Deze wet- en regelgeving is voor het project Stad Aardgasvrij niet op tijd beschikbaar. Om het project toch mogelijk te maken, is het Rijk akkoord gegaan met het uitwerken van tijdelijke wet- en regelgeving speciaal voor Stad aan ’t Haringvliet.

Groen licht voor uitwerken bevoegdheid om Stad van het aardgas af te sluiten.

Toezichthouders 

Het project Stad Aardgasvrij werkt al sinds 2020 samen met verschillende ministeries en toezichthouders om tijdelijke wet- en regelgeving te maken. Dit is nodig om toezicht te kunnen houden op onder andere veiligheid en leveringszekerheid en om de gebruiker te beschermen. De ministers van Binnenlandse Zaken en Klimaat & Energie zijn akkoord met het uitwerken van een regeling om de overstap van aardgas naar waterstof speciaal voor Stad aan ’t Haringvliet mogelijk te maken. Hiervoor wordt een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) onder de Omgevingswet uitgewerkt. De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. In een AMvB staan regels voor het in de praktijk uitvoeren van de wet.


Bevoegdheid afsluiten aardgas


Stedin krijgt de bevoegdheid om een waterstofnetwerk te beheren. Daarnaast krijgt de gemeente Goeree-Overflakkee het recht om de aansluiting op het aardgasnetwerk te beëindigen en dit recht te vervangen door het recht op aansluiting op het waterstofnetwerk. Hiermee krijgen de gebruikers bescherming dat er een gas geleverd kan worden. Dit wordt alleen waterstof in plaats van aardgas. Als inwoners of ondernemers niet willen verwarmen met waterstof kunnen zij kiezen voor een individuele oplossing, bijvoorbeeld een warmtepomp. 

Ander nieuws

ONLINE informatieavond maandag 6 mei

Komt maandag 29 april u niet uit? Dan kunt u ook deelnemen aan de online informatieavond op maandag 6 maart van 20.00 tot 21.00 uur. Hiervoor is het wel nodig om u aan te melden. Na aanmelding ontvangt u van ons een deelnamelink.

Lees verder »

Informatieavond Stad Aardgasvrij 29 april in ’t Trefpunt

Op maandag 29 april van 19.30 tot 22.00 uur bent u van harte welkom bij de informatieavond Stad Aardgasvrij in ‘t Trefpunt. Aanmelden (niet verplicht) kan door een mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com. Neem uw telefoon mee om deel te nemen aan het interactieve onderdeel tijdens de informatieavond.

Lees verder »

De betrouwbare levering van waterstof

In de overstap naar schone energie speelt waterstof een cruciale rol om ons minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. De hoogste prioriteit voor Stad Aardgasvrij is de leveringszekerheid van waterstof. Maar hoe zorgen we ervoor dat er altijd voldoende is? En hoe werkt de levering onder verschillende weersomstandigheden? Productie en opslag Om te garanderen

Lees verder »

Stad Aardgasvrij deelt ervaringen op netwerkdag NPLW

Op 21 maart organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in Utrecht een netwerkdag met de koplopergemeenten aardgasvrije wijken. Het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij verzorgde op deze dag een interactieve kennissessie waarbij de opgedane ervaringen en lessen werden gedeeld. In juni 2023 stemden 77,6% van de inwoners met een aardgasaansluiting in Stad aan ’t Haringvliet voor

Lees verder »

Stad aan ’t Haringvliet voorbereiden op de toekomst

Je ontkomt er niet aan: energie besparen in huis. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pak je dit aan? Gelukkig zijn er veel manieren hoe je energie kunt besparen. Manieren die niet veel moeite kosten, maar wel nuttig zijn en snel geregeld kunnen worden. Maar ook het toekomstbestendig maken van je woning, verspreid over een

Lees verder »

Kan heel Nederland op waterstof? In gesprek met Peter Luscuere

In Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee werkt een groep inwoners samen met partners aan een plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet. Dit door collectief over te stappen op groene waterstof of een eigen individuele aardgasvrije oplossing. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van waterstof als energiedrager. Om hier meer

Lees verder »