Twee informatieavonden over de laatste ontwikkelingen van Stad Aardgasvrij

Maandag 13 november en maandag 11 december waren er weer twee informatieavonden over Stad Aardgasvrij. De 13e konden inwoners hiervoor terecht in het Trefpunt. De 11e was digitaal, speciaal voor diegenen die niet naar het Trefpunt konden komen op de 13e november.

Inwoners komen bij elkaar in het Trefpunt
Zo’n zestig inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet waren aanwezig en benieuwd naar hoe het project verder gaat, na de positieve uitslag van de draagvlakmeting in juni. De projectleden vertelden onder andere over het nakomen van de beloften, het schouwen van de woningen en het aanvragen van subsidie. Ook gingen inwoners in gesprek met de projectleden over hun zorgen en twijfels over het vervolg van het project.

informatieavond Stad Aardgasvrij

Tijdens de digitale avond sloten 20 inwoners aan
De inwoners kregen van de vijf projectleden die aanwezig waren de laatste informatie over het project Stad Aardgasvrij. Na afloop van de presentatie was er ruimte om via de chat of mondeling vragen te stellen. Alle vragen werden ter plekke besproken en beantwoord. Maar als inwoners nog meer informatie willen, kunnen zij ook 1-op-1 in gesprek gaan met de projectteamleden. Dit kan door een e-mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com of telefonisch contact op te nemen via 06 15 48 64 78.

Vier beloften staan op groen
Het project kan alleen doorgaan als alle acht beloften waargemaakt worden. Albert van der Molen, innovatie expert bij Stedin gaf een toelichting op de voortgang van de beloften. Vier beloften zijn inmiddels uitgewerkt en staan op groen: Veilig of anders niet, Het kan, Groen en Vertaalbaar.



Vier beloften staan op oranje
De beloften Betaalbaar, Het mag, Altijd warm en Voldoende draagvlak staan op oranje. Deze worden nog verder uitgewerkt. Er worden op dit moment veel gesprekken gevoerd met toezichthouders. Deze gaan bijvoorbeeld over de bescherming van consument. En gesprekken met de overheid, omdat er wetten aangepast moeten worden. Maar ook over afspraken met verzekeraars, die er positief op reageren. Dat komt omdat er bij waterstof geen slachtoffers meer vallen door koolmonoxidevergiftiging.

14 december wordt uitslag draagvlakmeting definitief
De belofte Voldoende draagvlak staat dus op oranje. Tijdens de openbare zitting op 23 oktober zijn vier bezwaren ingediend. Van de openbare zitting is een proces-verbaal opgemaakt. Hierin staan de uitslag van de draagvlakmeting. Het proces-verbaal wordt donderdag 14 december samen met de ingediende bezwaren en de nota van beantwoording voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad wordt dan gevraagd om in te stemmen met de uitslag van de draagvlakmeting.

Schouw en hulp bij aanvraag subsidie
Tot nu toe zijn er 514 schouwen van de woningen uitgevoerd en schouwrapporten opgemaakt. Na 257 schouwen is subsidie aangevraagd, voor onder andere elektrisch koken. Bij ongeveer 100 woningen in Stad is nog geen schouw gedaan. Deze inwoners kunnen nog steeds een schouw aanvragen. 
De schouwers helpen inwoners ook met het aanvragen van de subsidies en de aanvraag voor verzwaren van het elektriciteitsnetwerk. Tijdens een schouw kunnen inwoners ook advies krijgen over het verduurzamen van de woning.

Zorgen en twijfels
Hoewel de ruime meerderheid voor een aardgasvrij dorp stemde, kan het projectteam zich voorstellen dat er inwoners zijn die zich zorgen maken of vragen hebben. Daarom een oproep aan iedereen die in Stad aan ’t Haringvliet woont: laat van u horen! We willen graag samen tot oplossingen komen, vragen beantwoorden of zorgen wegnemen. Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn bijvoorbeeld gaat graag in gesprek als u vragen heeft aan de gemeente. Albert van der Molen, innovatie-expert bij Stedin kan onder andere meer vertellen over de veiligheid van groene waterstof in het dorp en andere plekken in Nederland.

Ander nieuws

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing.

Lees verder »

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »