Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing. Met als resultaat dat in juni 2023 77,6% van de inwoners stemden voor een aardgasvrij Stad!

Stella Braber en Jessie Harms
Stella Braber en Jessie Harms

Ervaringen delen


De actieve inwoners, Tafelaars genaamd, willen graag vertellen over de geleerde lessen van het demonstratieproject om de energietransitie te versnellen. Op 21 maart organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in Utrecht een netwerkdag met de koplopergemeenten aardgasvrije wijken. Het inwonersinitiatief verzorgde op deze dag een interactieve kennissessie waarbij de start van het initiatief, het creëren van draagvlak en vertrouwen bij inwoners en de acht beloften (betaalbaar, veilig of anders niet, altijd warm, groen, het kan, het mag, voldoende draagvlak, vertaalbaar) centraal stonden.

Vervolgens benaderden de Tafelaars het Nationaal Klimaat Platform met de vraag of ze de geleerde lessen mochten delen en ervaringen konden uitwisselen. Ze waren dan ook verheugd met de positieve reactie van Jessie Harms, projectmanager bij het Nationaal Klimaat Platform.

Tijdens het gesprek werden onder andere het belang van de acht beloften (samengesteld aan de hand van 300 vragen van inwoners en Tafelaars), het intensieve omgevingsmanagement en communicatie traject, de 500 schouwen met maatwerkadviezen en de draagvlakmeting (opgesteld aan de hand van de kieswet) besproken.


Beloften brochure: acht beloften


Daarnaast gaf Tafelaar Stella Braber een ‘Beloften brochure’ aan Jessie Harms. In de brochure staat alles over het aanbod om in Stad aan ’t Haringvliet uiterlijk 2030 gezamenlijk over te stappen van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing. 

Alle inwoners in het dorp met een aardgasaansluiting hebben deze brochure in mei 2023 ontvangen. Zodat zij genoeg informatie hadden om een weloverwogen keuze te maken bij de draagvlakmeting in juni 2023. Het project gaat alleen door als aan alle beloften is voldaan. Het projectteam is nu vooral bezig met de belofte Betaalbaar.

Stella Braber namens de Tafelaars: “Ik ben heel trots dat onze inwoners met grote meerderheid hebben gestemd voor een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet. Samen met de gemeente en partners als woningbouwcoöperatie Oost West Wonen, Stedin en Essent hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan het creëren van vertrouwen en draagvlak bij onze inwoners. Hier hebben de schouwen met het maatwerkaanbod en de brochure met de acht beloften aan bijgedragen. Graag delen we de brochure en onze geleerde lessen met het Nationaal Klimaat Platform.“

“Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij heeft laten zien dat draagvlak creëren loont: in juni 2023 stemde maar liefst 77,6% van de inwoners voor een toekomst zonder aardgas. Deze overweldigende steun onderstreept dat samenwerking een belangrijke sleutel is richting een duurzame toekomst”, aldus Jessie Harms.

 

Nationaal Klimaat Platform


Het Nationaal Klimaat Platform, opgericht door voormalig minister Jetten van Klimaat en Energie, streeft naar versnelling en verbinding in het klimaatbeleid. Het platform vormt een brug tussen de samenleving en het beleidsproces in Den Haag.

Ander nieuws

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij deelt ervaringen met Nationaal Klimaat Platform

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij sprak eind mei met het Nationaal Klimaat Platform over hun ervaringen en lessen van de afgelopen zeven jaar. Tijdens het gesprek lichtten ze toe hoe het initiatief jarenlang gewerkt heeft aan het draagvlak in Stad aan ´t Haringvliet voor de gezamenlijk overstap van aardgas naar groene waterstof of een individuele aardgasvrije oplossing.

Lees verder »

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »