Stad aan ’t Haringvliet voorbereiden op de toekomst

Je ontkomt er niet aan: energie besparen in huis. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pak je dit aan? Gelukkig zijn er veel manieren hoe je energie kunt besparen. Manieren die niet veel moeite kosten, maar wel nuttig zijn en snel geregeld kunnen worden. Maar ook het toekomstbestendig maken van je woning, verspreid over een langere periode, is belangrijk. In Stad aan ’t Haringvliet wordt hier al enige tijd hard aan gewerkt. Dankzij het project Stad Aardgasvrij zijn inmiddels 535 huizen geschouwd en 350 subsidies uitgekeerd om over te stappen op aardgasvrij koken en de elektra aan te passen of een warmtepomp aan te schaffen. Ook krijgen inwoners gratis advies over hoe ze hun woning nog verder kunnen verduurzamen. Alles om de inwoners en hun woningen voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas. 

Energieadviseur Laurens Huizer helpt mensen op Goeree-Overflakkee met energie besparen, het verlagen van de energierekening en het aardgasvrij wonen. Hij geeft inzicht in de mogelijkheden, het behouden of verbeteren van het comfort in de woning en wat de beste oplossingen zijn, voor elke portemonnee. Als inwoner van Stad aan ’t Haringvliet is Laurens nauw betrokken bij het project Stad Aardgasvrij.

Laurens Huizer
Fotografie door Carola van der Linde

In gesprek met Laurens Huizer


Laurens begint enthousiast over zijn werk als energieadviseur bij het Energieloket Goeree- Overflakkee. “Ik werk sinds 2019 voor het Energieloket G-O. En sinds twee jaar als energieadviseur, waarvoor ik een studie heb gevolgd.” Bij het Energieloket Goeree-Overflakkee kun je terecht met al je vragen over het verduurzamen van je huis en advies over aardgasvrij wonen. Naast het geven van energieadvies, is hij ook gecertificeerd om het energielabel van een woning te bepalen. Het project Stad Aardgasvrij ligt hem na aan het hart.  “Een mooie kans voor Goeree-Overflakkee en een heel mooi project waarbij de overstap van aardgas naar groene waterstof wordt onderzocht.” Binnen dit project heeft hij de rol van Tafelaar en schouwer. “De Tafelaars is een groep inwoners die opkomen voor de belangen van alle inwoners in het dorp. We geven advies, stellen kritische vragen, we denken mee en bewaken de acht beloften die het project doet aan de Stadtenaren. 
Daarnaast ben ik ook schouwer voor het project. Op verzoek ga ik bij de inwoners langs om te kijken wat er moet gebeuren in huis om over te kunnen stappen van aardgas op groene waterstof. Na dit bezoek maak ik een schouwrapport, waar in staat wat we besproken hebben. Ook help ik met het aanvragen van subsidie.”

 



Stappenplan verbeteren woning

Het Energieloket Goeree-Overflakkee is een initiatief van Coöperatie Deltawind en de gemeente en helpt inwoners van Goeree-Overflakkee energie besparen. Op de website vind je maatregelen om je woning te verbeteren, alles over subsidies en kun je een gesprek aanvragen met een energiecoach of -adviseur. “Woningeigenaren komen bij mij terecht als ze een hulpvraag hebben, een lagere maandtermijn willen of aardgasvrij willen wonen. Om een maatwerkadvies te kunnen geven neem ik de woning van vloer tot dak op. Dit verwerk ik in een online tool, het Hoomdossier. Aan het einde van het gesprek ontvangen de bewoners een digitaal stappenplan voor het verduurzamen van de woning en een overzicht van de kosten en beschikbare subsidies. Afhankelijk van de behoefte mail ik de bewoners ook links naar handige websites. Je kunt heel veel zelf doen, als je maar weet waar je moet zijn en hoe je het aan moet pakken.”


Mensen bewust maken


Er is heel veel mogelijk, maar mensen moeten het weten. “Ik help mensen graag met energie besparen, maar ook met het bewust maken. Met slim ventileren heb je bijvoorbeeld minder last van kou en tocht. En je verliest er ook minder warmte mee. Belangrijk is om controle te houden over wanneer en hoeveel verse lucht er binnen komt. Daarom is het beter om naden en kieren dicht te maken. Ook de watertemperatuur van de cv-ketel op 60 graden zetten levert een besparing op en kost niets. “Ik ben er van overtuigd dat we met minder energie verbruiken, geen comfort hoeven te verliezen. Met eenvoudige maatregelen kunnen we al veel besparen. Als ik bij de mensen thuis ben kijk ik wat de situatie is en geef ik advies waar de bewoners iets aan hebben en direct mee aan de slag kunnen.”



 

Aardgasvrij wonen


“Nederland is een dichtbevolkt land. We moeten zuinig omgaan met wat we hebben. De natuur kan zo mooi zijn, daarom moeten we ons best doen om de natuur netjes te houden. Al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de kinderen of generaties na ons. Vanuit deze overtuiging heb ik me in 2019 aangemeld bij het project Stad Aardgasvrij. Een groep inwoners had het idee om te onderzoeken hoe Stad het beste aardgasvrij kon worden. Na onderzoek bleek dat groene waterstof voor ons dorp de beste oplossing was. Het mooie aan dit project is dat alle inwoners betrokken zijn bij de ontwikkelingen. Bij ruim 80% van de woningen is inmiddels een schouw uitgevoerd en weten de bewoners wat er moet gebeuren om de woning aardgasvrij te maken. Daarom stemde in juni vorig jaar 77,6% van de inwoners voor het plan voor een aardgasvrij dorp. Ik ben trots op wat we bereikt hebben samen. Mogelijk is Stad straks het eerste dorp wat de overstap maakt van aardgas naar groene waterstof.” 

 

Handige websites


Handige tips om energie te besparen, het verlagen van de energierekening en het aardgasvrij wonen zijn te vinden op de volgende websites.

Ander nieuws

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »

Terugblik informatieavonden Stad Aardgasvrij in het Trefpunt en online

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij Maandag 29 april en maandag 6 mei gingen inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in gesprek over de voortgang van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavonden in het Trefpunt en online. Waarom het spannend wordt voor het project werd uitgebreid toegelicht door de projectteamleden. Voor de

Lees verder »