Iedereen in Stad aan ’t Haringvliet met een aardgasaansluiting kan zich vanaf vandaag aanmelden voor een gratis schouw van de woning of onderneming. Tijdens een schouw komt er iemand langs die kijkt wat er moet gebeuren om over te kunnen stappen van aardgas naar groene waterstof. Ook wordt informatie gegeven over de subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen.
Waarom worden alle woningen en ondernemingen apart bekeken?
Er zijn veel verschillende soorten woningen en ondernemingen in Stad aan ’t Haringvliet. Deze gebouwen worden nu op diverse manieren verwarmd, de mate van isolatie verschilt, maar ook de wensen en behoeften van de inwoners en ondernemers verschillen. Daarom biedt het project Stad Aardgasvrij alle Stadtenaren met een aardgasaansluiting de mogelijkheid om het huis of de onderneming te laten bekijken.
Schouwrapport en subsidieregeling
Na de schouw ontvangt de inwoner of ondernemer een schouwrapport. Hierin staat welke aanpassingen nodig zijn voor een overstap naar groene waterstof en een inschatting van de kosten. Op basis van dit rapport worden de kosten voor de overstap vergoed. De subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen kunnen meteen na ontvangst van het schouwrapport aangevraagd worden. De subsidies van de overstap naar waterstof worden pas uitgekeerd als het project definitief doorgaat.
Draagvlakmeting en beloften
Het project gaat door als 70% van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Stad aan ’t Haringvliet met een aardgasaansluiting vóór een aardgasvrij Stad vanaf 2025 stemt. Ook moet aan de acht beloften die belangrijk zijn voor de haalbaarheid van het project worden voldaan. Deze beloften zijn: Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Voldoende draagvlak, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar.
Over Stad Aardgasvrij
Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Als het plan af is, bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Alleen als 70% voor stemt en aan alle beloften wordt voldaan, gaat het plan door.
Aanmelden en meer informatie
Inwoners (woningeigenaren én huurders) ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen zich hier aanmelden voor een schouw.
Video van een schouw
Bekijk de video van een voorbeeld-schouw. Deze video laat zien hoe een schouw wordt gedaan door een van de leden van het schouw-team van het project Stad Aardgasvrij.