Start schouwen huizen en ondernemingen in Stad aan ’t Haringvliet

Iedereen in Stad aan ’t Haringvliet met een aardgasaansluiting kan zich vanaf vandaag aanmelden voor een gratis schouw van de woning of onderneming. Tijdens een schouw komt er iemand langs die kijkt wat er moet gebeuren om over te kunnen stappen van aardgas naar groene waterstof. Ook wordt informatie gegeven over de subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen.

Stad aan 't Haringvliet - schouwen

Waarom worden alle woningen en ondernemingen apart bekeken?

Er zijn veel verschillende soorten woningen en ondernemingen in Stad aan ’t Haringvliet. Deze gebouwen worden nu op diverse manieren verwarmd, de mate van isolatie verschilt, maar ook de wensen en behoeften van de inwoners en ondernemers verschillen. Daarom biedt het project Stad Aardgasvrij alle Stadtenaren met een aardgasaansluiting de mogelijkheid om het huis of de onderneming te laten bekijken.

 

Schouwrapport en subsidieregeling

Na de schouw ontvangt de inwoner of ondernemer een schouwrapport. Hierin staat welke aanpassingen nodig zijn voor een overstap naar groene waterstof en een inschatting van de kosten. Op basis van dit rapport worden de kosten voor de overstap vergoed. De subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen kunnen meteen na ontvangst van het schouwrapport aangevraagd worden. De subsidies van de overstap naar waterstof worden pas uitgekeerd als het project definitief doorgaat.

Draagvlakmeting en beloften

Het project gaat door als 70% van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Stad aan ’t Haringvliet met een aardgasaansluiting vóór een aardgasvrij Stad vanaf 2025 stemt. Ook moet aan de acht beloften die belangrijk zijn voor de haalbaarheid van het project worden voldaan. Deze beloften zijn: Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Voldoende draagvlak, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar. 

 

 

Over Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Als het plan af is, bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Alleen als 70% voor stemt en aan alle beloften wordt voldaan, gaat het plan door.

Aanmelden en meer informatie

Inwoners (woningeigenaren én huurders) ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen zich hier aanmelden voor een schouw.

Video van een schouw

Bekijk de video van een voorbeeld-schouw. Deze video laat zien hoe een schouw wordt gedaan door een van de leden van het schouw-team van het project Stad Aardgasvrij.

Ander nieuws

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »

Terugblik informatieavonden Stad Aardgasvrij in het Trefpunt en online

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij Maandag 29 april en maandag 6 mei gingen inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in gesprek over de voortgang van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavonden in het Trefpunt en online. Waarom het spannend wordt voor het project werd uitgebreid toegelicht door de projectteamleden. Voor de

Lees verder »