Terugblik informatieavond Stad Aardgasvrij: met elkaar in gesprek

Maandag 23 januari was het weer druk in ’t Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. De informatieavond over Stad Aardgasvrij ging dit keer vooral over de draagvlakmeting in juni dit jaar en het schouwen van de huizen. Daarnaast gingen inwoners en projectleden met elkaar in gesprek: Wat gaat goed? Wat kan beter? En waar is behoefte aan? Op deze manier wil het projectteam zoveel mogelijk informatie geven om tijdens de draagvlakmeting een keuze te kunnen maken. 

Informatieavond

Informatie over de draagvlakmeting


Van 3 tot en met 30 juni 2023 kunnen Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 stemmen. Stemt meer dan 70% voor en wordt aan alle beloften voldaan? Dan krijgen zij de kans om gezamenlijk kosteloos over te stappen op groene waterstof of individueel aardgasvrij te worden met bijvoorbeeld een warmtepomp. Inwoners hadden hier veel vragen over. Want hoe werkt dat voor huurders van Oost West Wonen? Wat als inwoners die periode niet kunnen stemmen? Of meerdere woningen hebben? Op deze vragen gaf het projectteam antwoord. 

 

Schouwen


Op dit moment heeft al meer dan de helft van de inwoners een schouw aangevraagd. Al ruim 300 huizen zijn inmiddels een eerste keer geschouwd en er wordt hard gewerkt aan goede rapporten voor een tweede afspraak. Tijdens een schouw wordt bekeken welke aanpassingen er in huis nodig zijn om over te kunnen stappen op groene waterstof. Maar bijvoorbeeld ook wat nodig is voor aardgasvrij koken en benodigde aanpassingen aan de meterkast. Ook wordt over de subsidies gesproken. Inwoners stelden vragen over het schouwen en de planning ervan.

 

Meningen over Stad Aardgasvrij


Het projectteam vindt het belangrijk om te horen wat inwoners van de gang van zaken vinden. Daarom was er ruimte voor bezoekers om feedback te geven. Zij zijn tevreden over de informatievoorziening over het project. Ook zijn zij blij met de betaalbaarheid: een gratis overstap en 15 jaar lang een vaste prijs voor waterstof die vergelijkbaar is met een aardgasprijs van 0,90 cent per m3 (inclusief belastingen en btw). 

Toch is er wel meer behoefte aan een financieel overzicht. Hier moeten de schouwrapporten meer duidelijkheid over geven. Het duurt bezoekers soms ook te lang voordat er een vervolgafspraak voor een schouw wordt ingepland. Dat komt omdat een schouw maatwerk is. Op basis van deze feedback krijgt het projectteam met de huidige stand van zaken het rapportcijfer 7,6.

Onderwerpen voor de volgende informatieavond


Inwoners werd ook gevraagd wat zij de volgende informatieavond graag willen zien terugkomen. De meest gegeven antwoorden zijn: meer informatie over het project, het financiële plaatje, de installateurs, de stroomvoorziening en verduurzamingstips. Ook is er landelijk en internationaal veel gaande op het gebied van waterstof in de gebouwde omgeving. Hier staat het projectteam de volgende keer bij stil.


Over Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Tijdens de draagvlakmeting in juni 2023 bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Alleen als 70% voor stemt en aan alle beloften wordt voldaan, gaat het plan door.


Meer informatie over Stad Aardgasvrij? 

Volg ons via https://www.facebook.com/stadaardgasvrij en https://www.instagram.com/stadaardgasvrij/ of kom langs in het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat 11 in Stad aan ’t Haringvliet (maak wel eerst even een afspraak).  

Ander nieuws

ONLINE informatieavond maandag 6 mei

Komt maandag 29 april u niet uit? Dan kunt u ook deelnemen aan de online informatieavond op maandag 6 maart van 20.00 tot 21.00 uur. Hiervoor is het wel nodig om u aan te melden. Na aanmelding ontvangt u van ons een deelnamelink.

Lees verder »

Informatieavond Stad Aardgasvrij 29 april in ’t Trefpunt

Op maandag 29 april van 19.30 tot 22.00 uur bent u van harte welkom bij de informatieavond Stad Aardgasvrij in ‘t Trefpunt. Aanmelden (niet verplicht) kan door een mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com. Neem uw telefoon mee om deel te nemen aan het interactieve onderdeel tijdens de informatieavond.

Lees verder »

De betrouwbare levering van waterstof

In de overstap naar schone energie speelt waterstof een cruciale rol om ons minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. De hoogste prioriteit voor Stad Aardgasvrij is de leveringszekerheid van waterstof. Maar hoe zorgen we ervoor dat er altijd voldoende is? En hoe werkt de levering onder verschillende weersomstandigheden? Productie en opslag Om te garanderen

Lees verder »

Stad Aardgasvrij deelt ervaringen op netwerkdag NPLW

Op 21 maart organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in Utrecht een netwerkdag met de koplopergemeenten aardgasvrije wijken. Het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij verzorgde op deze dag een interactieve kennissessie waarbij de opgedane ervaringen en lessen werden gedeeld. In juni 2023 stemden 77,6% van de inwoners met een aardgasaansluiting in Stad aan ’t Haringvliet voor

Lees verder »

Stad aan ’t Haringvliet voorbereiden op de toekomst

Je ontkomt er niet aan: energie besparen in huis. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pak je dit aan? Gelukkig zijn er veel manieren hoe je energie kunt besparen. Manieren die niet veel moeite kosten, maar wel nuttig zijn en snel geregeld kunnen worden. Maar ook het toekomstbestendig maken van je woning, verspreid over een

Lees verder »

Kan heel Nederland op waterstof? In gesprek met Peter Luscuere

In Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee werkt een groep inwoners samen met partners aan een plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet. Dit door collectief over te stappen op groene waterstof of een eigen individuele aardgasvrije oplossing. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van waterstof als energiedrager. Om hier meer

Lees verder »