Terugblik informatieavond Stad Aardgasvrij: met elkaar in gesprek

Maandag 23 januari was het weer druk in ’t Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. De informatieavond over Stad Aardgasvrij ging dit keer vooral over de draagvlakmeting in juni dit jaar en het schouwen van de huizen. Daarnaast gingen inwoners en projectleden met elkaar in gesprek: Wat gaat goed? Wat kan beter? En waar is behoefte aan? Op deze manier wil het projectteam zoveel mogelijk informatie geven om tijdens de draagvlakmeting een keuze te kunnen maken. 

Informatieavond

Informatie over de draagvlakmeting


Van 3 tot en met 30 juni 2023 kunnen Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 stemmen. Stemt meer dan 70% voor en wordt aan alle beloften voldaan? Dan krijgen zij de kans om gezamenlijk kosteloos over te stappen op groene waterstof of individueel aardgasvrij te worden met bijvoorbeeld een warmtepomp. Inwoners hadden hier veel vragen over. Want hoe werkt dat voor huurders van Oost West Wonen? Wat als inwoners die periode niet kunnen stemmen? Of meerdere woningen hebben? Op deze vragen gaf het projectteam antwoord. 

 

Schouwen


Op dit moment heeft al meer dan de helft van de inwoners een schouw aangevraagd. Al ruim 300 huizen zijn inmiddels een eerste keer geschouwd en er wordt hard gewerkt aan goede rapporten voor een tweede afspraak. Tijdens een schouw wordt bekeken welke aanpassingen er in huis nodig zijn om over te kunnen stappen op groene waterstof. Maar bijvoorbeeld ook wat nodig is voor aardgasvrij koken en benodigde aanpassingen aan de meterkast. Ook wordt over de subsidies gesproken. Inwoners stelden vragen over het schouwen en de planning ervan.

 

Meningen over Stad Aardgasvrij


Het projectteam vindt het belangrijk om te horen wat inwoners van de gang van zaken vinden. Daarom was er ruimte voor bezoekers om feedback te geven. Zij zijn tevreden over de informatievoorziening over het project. Ook zijn zij blij met de betaalbaarheid: een gratis overstap en 15 jaar lang een vaste prijs voor waterstof die vergelijkbaar is met een aardgasprijs van 0,90 cent per m3 (inclusief belastingen en btw). 

Toch is er wel meer behoefte aan een financieel overzicht. Hier moeten de schouwrapporten meer duidelijkheid over geven. Het duurt bezoekers soms ook te lang voordat er een vervolgafspraak voor een schouw wordt ingepland. Dat komt omdat een schouw maatwerk is. Op basis van deze feedback krijgt het projectteam met de huidige stand van zaken het rapportcijfer 7,6.

Onderwerpen voor de volgende informatieavond


Inwoners werd ook gevraagd wat zij de volgende informatieavond graag willen zien terugkomen. De meest gegeven antwoorden zijn: meer informatie over het project, het financiële plaatje, de installateurs, de stroomvoorziening en verduurzamingstips. Ook is er landelijk en internationaal veel gaande op het gebied van waterstof in de gebouwde omgeving. Hier staat het projectteam de volgende keer bij stil.


Over Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Tijdens de draagvlakmeting in juni 2023 bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Alleen als 70% voor stemt en aan alle beloften wordt voldaan, gaat het plan door.


Meer informatie over Stad Aardgasvrij? 

Volg ons via https://www.facebook.com/stadaardgasvrij en https://www.instagram.com/stadaardgasvrij/ of kom langs in het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat 11 in Stad aan ’t Haringvliet (maak wel eerst even een afspraak).  

Ander nieuws

We komen graag met u in contact!

Maakt u zich zorgen of heeft u vragen na de uitslag van de draagvlakmeting? Tijdens de draagvlakmeting van het project Stad Aardgasvrij heeft 77,6% van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Stad aan ’t Haringvliet vóór het project gestemd, 6,4% heeft tegen het project gestemd en 15,2% heeft niet gestemd (0,8% was ongeldig).  Ook

Lees verder »

Video: de laatste dag van de draagvlakmeting

https://youtu.be/XnWiK389Bco De maand juni stemden inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025. De eisen van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij waren uniek hoog: minimaal 70% moet voor stemmen, alleen dan gaat het project verder. Niet stemmen wordt geteld als nee-stem. En dan komt op vrijdag 30 juni

Lees verder »

Bobby Groenewoud: bekend gezicht in Stad

Bobby Groenewoud is al een jaar het aanspreekpunt voor de inwoners en ondernemers van Stad voor het project Stad Aardgasvrij. En inmiddels is hij een bekend gezicht in Stad aan ‘t Haringvliet. Stadtenaren kunnen bij hem terecht met hun vragen over de overstap van aardgas naar groene waterstof. Dit kan via de mail, telefonisch, op

Lees verder »

Zorgen, vragen of bezwaar maken?

Ook tijdens de zomerperiode kunt u terecht bij het projectteam voor vragen of zorgen. Neem hiervoor contact op met Bobby Groenewoud, via stadaardgasvrij@gmail.com of 06 15 48 64 78. Het is ook mogelijk om officieel bezwaar te maken. Vanaf vrijdag 14 juli gaat een bezwaarperiode van drie maanden in. Het centraal stembureau zal daarna in

Lees verder »

Uitkomst draagvlakmeting: 77,6% stemt vóór een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet

Stad aan ’t Haringvliet zegt ‘ja’ tegen versnelde energietransitie Vrijdagavond 30 juni om 20:30 uur werd de voorlopige uitslag van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij bekendgemaakt. 77,6% Van de Stadtenaren met een aardgasaansluiting stemde voor. Dat betekent dat er voldoende draagvlak is voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap

Lees verder »