Terugblik informatieavond Stad Aardgasvrij: met elkaar in gesprek

Maandag 23 januari was het weer druk in ’t Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. De informatieavond over Stad Aardgasvrij ging dit keer vooral over de draagvlakmeting in juni dit jaar en het schouwen van de huizen. Daarnaast gingen inwoners en projectleden met elkaar in gesprek: Wat gaat goed? Wat kan beter? En waar is behoefte aan? Op deze manier wil het projectteam zoveel mogelijk informatie geven om tijdens de draagvlakmeting een keuze te kunnen maken. 

Informatieavond

Informatie over de draagvlakmeting


Van 3 tot en met 30 juni 2023 kunnen Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 stemmen. Stemt meer dan 70% voor en wordt aan alle beloften voldaan? Dan krijgen zij de kans om gezamenlijk kosteloos over te stappen op groene waterstof of individueel aardgasvrij te worden met bijvoorbeeld een warmtepomp. Inwoners hadden hier veel vragen over. Want hoe werkt dat voor huurders van Oost West Wonen? Wat als inwoners die periode niet kunnen stemmen? Of meerdere woningen hebben? Op deze vragen gaf het projectteam antwoord. 

 

Schouwen


Op dit moment heeft al meer dan de helft van de inwoners een schouw aangevraagd. Al ruim 300 huizen zijn inmiddels een eerste keer geschouwd en er wordt hard gewerkt aan goede rapporten voor een tweede afspraak. Tijdens een schouw wordt bekeken welke aanpassingen er in huis nodig zijn om over te kunnen stappen op groene waterstof. Maar bijvoorbeeld ook wat nodig is voor aardgasvrij koken en benodigde aanpassingen aan de meterkast. Ook wordt over de subsidies gesproken. Inwoners stelden vragen over het schouwen en de planning ervan.

 

Meningen over Stad Aardgasvrij


Het projectteam vindt het belangrijk om te horen wat inwoners van de gang van zaken vinden. Daarom was er ruimte voor bezoekers om feedback te geven. Zij zijn tevreden over de informatievoorziening over het project. Ook zijn zij blij met de betaalbaarheid: een gratis overstap en 15 jaar lang een vaste prijs voor waterstof die vergelijkbaar is met een aardgasprijs van 0,90 cent per m3 (inclusief belastingen en btw). 

Toch is er wel meer behoefte aan een financieel overzicht. Hier moeten de schouwrapporten meer duidelijkheid over geven. Het duurt bezoekers soms ook te lang voordat er een vervolgafspraak voor een schouw wordt ingepland. Dat komt omdat een schouw maatwerk is. Op basis van deze feedback krijgt het projectteam met de huidige stand van zaken het rapportcijfer 7,6.

Onderwerpen voor de volgende informatieavond


Inwoners werd ook gevraagd wat zij de volgende informatieavond graag willen zien terugkomen. De meest gegeven antwoorden zijn: meer informatie over het project, het financiële plaatje, de installateurs, de stroomvoorziening en verduurzamingstips. Ook is er landelijk en internationaal veel gaande op het gebied van waterstof in de gebouwde omgeving. Hier staat het projectteam de volgende keer bij stil.


Over Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Tijdens de draagvlakmeting in juni 2023 bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Alleen als 70% voor stemt en aan alle beloften wordt voldaan, gaat het plan door.


Meer informatie over Stad Aardgasvrij? 

Volg ons via https://www.facebook.com/stadaardgasvrij en https://www.instagram.com/stadaardgasvrij/ of kom langs in het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat 11 in Stad aan ’t Haringvliet (maak wel eerst even een afspraak).  

Ander nieuws

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »

Terugblik informatieavonden Stad Aardgasvrij in het Trefpunt en online

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij Maandag 29 april en maandag 6 mei gingen inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in gesprek over de voortgang van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavonden in het Trefpunt en online. Waarom het spannend wordt voor het project werd uitgebreid toegelicht door de projectteamleden. Voor de

Lees verder »