Welke maatregelen worden genomen om te zorgen dat waterstof veilig ingezet kan worden?

De eis van de overheid is dat waterstof op ieder onderdeel minimaal net zo veilig moet zijn als aardgas. Hier zorgen we voor. In de woningen en gebouwen zorgen we er zelfs voor dat waterstof veiliger is dan aardgas. Iedere nacht wordt door de ketel en waterstofmeter gecontroleerd of er geen lekkage is. Als die er wel is wordt de toelevering van waterstof mechanisch afgesloten. Dit heeft u nu niet met aardgas. Als er met waterstof een lekkage ontstaat, bijvoorbeeld doordat iemand een gat door de leiding boort, sluit het systeem de leiding direct mechanisch af. Op verschillende plekken in de keten van wind naar warmte in huis zijn dus veiligheden ingebouwd zodat er geen grote hoeveelheden waterstof in huis kunnen ophopen.

Omwille van de veiligheid kiezen we ook voor elektrisch koken. In Nederland zien we dat met kooktoestellen op aardgas regelmatig iets fout gaat, zoals een gaslek. Een waterstoflek voorkomen we door elektrisch te koken. Door alleen een waterstof cv-ketel en een waterstof meter te plaatsen heeft u in uw woning een gesloten systeem en dat zichzelf controleert op lekkage. Hierdoor is het risico op ongevallen lager dan nu bij aardgas.

In overleg met de brandweer wordt gekeken naar hoe we omgaan met de veiligheid van waterstof. Bijvoorbeeld bij een schade aan de leiding bij graafwerkzaamheden. Dit is grotendeels hetzelfde als met aardgas maar we zorgen ervoor dat men op de hoogte is van wat er moet gebeuren bij een incident. Voor de productie en opslag in Oude Tonge wordt nauw samengewerkt met de vergunningverlenende instanties en de Veiligheidsregio.

Vind je dit antwoord nuttig?
0
0

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.