Stad aan ’t Haringvliet stemt in juni

Van 3 tot met 30 juni brengen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stad aan ’t Haringvliet hun stem uit over het project Stad Aardgasvrij. Hiervoor ontvangen zij in de week van 15 mei per post een officiële stempas waarmee ze hun stem uit kunnen brengen. De hele maand juni kan er gestemd worden in het dorp.

Draagvlakmeting Stad Aardgasvrij

Informatiepakket en stempas

Om ervoor te zorgen dat iedereen in Stad alle informatie heeft om een keuze te kunnen maken valt in de week van 8 mei een uitgebreid informatiepakket op de deurmat. Hierin staat alles over het project en hoe het stemmen in zijn werk gaat. Inwoners en ondernemers kunnen de hele maand juni op woensdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en zaterdag hun stem uitbrengen in ’t Trefpunt, op afspraak vanuit huis en bij de GO-bus die de laatste twee weken als mobiel stemlokaal ingezet wordt. Met de stempas die in de week van 15 mei in de bus ligt, kunnen de inwoners naar één van de stemlocaties waar zij een stembiljet krijgen.


Kom stemmen!

Omdat het projectteam wil dat alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet betrokken zijn bij deze belangrijke keuze gaan zij uit van een opkomst van 100%. Dit houdt in dat als iemand niet komt stemmen, dit een nee-stem betekent.


Uniek en bijzonder voor de energietransitie

Waterstof als warmtevoorziening voor woningen is iets nieuws. Stad Aardgasvrij is dan ook een pilotproject waardoor er landelijke subsidiemogelijkheden zijn. Hierdoor kan het project een mooi aanbod doen aan de Stadtenaren. De overstap is kosteloos en er wordt een gunstige plafondprijs voor waterstof gerekend, die vergelijkbaar is met een aardgasprijs van € 0,90 per m3 inclusief belastingen en BTW. Als de aardgasprijs hieronder daalt, wordt tijdens die periode een lagere prijs voor waterstof gerekend. Dit is allemaal vastgelegd in de belofte Betaalbaar. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen anders gaat de overstap niet door. Deze beloften zijn: Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Voldoende draagvlak, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar.

 

Als de overstap doorgaat, is Stad aan ‘t Haringvliet het eerste dorp in Nederland dat collectief met groene waterstof wordt verwarmd. Uniek in Nederland en zelfs in Europa. De lessen en ervaringen die in Stad worden opgedaan zijn belangrijk. Hierdoor kunnen in de toekomst andere dorpen of wijken mogelijk ook overstappen op groene waterstof en op deze manier aardgasvrij worden.

 

Stad aan ’t Haringvliet, een klein dorp met grote ambities

In 2017 startte een groep inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet het initiatief Stad Aardgasvrij. Zij zochten samen met de gemeente naar duurzame manieren om het dorp van het aardgas af te kunnen halen. Groene waterstof bleek een goede optie. Vooral omdat Stad veel oudere woningen heeft. Met waterstof kunnen ook deze woningen goed verwarmd worden. Inwoners kunnen daarna zelf bepalen wanneer ze hun huis willen isoleren.

 

Vrijdagavond 30 juni wordt de uitslag van de stemming bekend gemaakt. Dan zal blijken of er voldoende draagvlak is. In de tussentijd op de hoogte blijven? Volg Stad Aardgasvrij dan op social media en via stadaardgasvrij.nl.

Ander nieuws

Waterstofadviseur Noé van Hulst op bezoek in Stad

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij. De adviseur is hiervoor aangesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Klimaat en Groene Groei en de gemeente

Lees verder »

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar

Lees verder »

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »

Terugblik informatieavonden Stad Aardgasvrij in het Trefpunt en online

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij Maandag 29 april en maandag 6 mei gingen inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in gesprek over de voortgang van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavonden in het Trefpunt en online. Waarom het spannend wordt voor het project werd uitgebreid toegelicht door de projectteamleden. Voor de

Lees verder »