Stad Aardgasvrij tussentijdse opkomst draagvlakmeting: 10,3% – week 23

Stad aan ’t Haringvliet stemt in juni

Van 3 tot met 30 juni brengen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stad aan ’t Haringvliet hun stem uit over het project Stad Aardgasvrij. Hiervoor ontvangen zij in de week van 15 mei per post een officiële stempas waarmee ze hun stem uit kunnen brengen. De hele maand juni kan er gestemd worden in het dorp.

Draagvlakmeting Stad Aardgasvrij

Informatiepakket en stempas

Om ervoor te zorgen dat iedereen in Stad alle informatie heeft om een keuze te kunnen maken valt in de week van 8 mei een uitgebreid informatiepakket op de deurmat. Hierin staat alles over het project en hoe het stemmen in zijn werk gaat. Inwoners en ondernemers kunnen de hele maand juni op woensdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en zaterdag hun stem uitbrengen in ’t Trefpunt, op afspraak vanuit huis en bij de GO-bus die de laatste twee weken als mobiel stemlokaal ingezet wordt. Met de stempas die in de week van 15 mei in de bus ligt, kunnen de inwoners naar één van de stemlocaties waar zij een stembiljet krijgen.


Kom stemmen!

Omdat het projectteam wil dat alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet betrokken zijn bij deze belangrijke keuze gaan zij uit van een opkomst van 100%. Dit houdt in dat als iemand niet komt stemmen, dit een nee-stem betekent.


Uniek en bijzonder voor de energietransitie

Waterstof als warmtevoorziening voor woningen is iets nieuws. Stad Aardgasvrij is dan ook een pilotproject waardoor er landelijke subsidiemogelijkheden zijn. Hierdoor kan het project een mooi aanbod doen aan de Stadtenaren. De overstap is kosteloos en er wordt een gunstige plafondprijs voor waterstof gerekend, die vergelijkbaar is met een aardgasprijs van € 0,90 per m3 inclusief belastingen en BTW. Als de aardgasprijs hieronder daalt, wordt tijdens die periode een lagere prijs voor waterstof gerekend. Dit is allemaal vastgelegd in de belofte Betaalbaar. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen anders gaat de overstap niet door. Deze beloften zijn: Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Voldoende draagvlak, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar.

 

Als de overstap doorgaat, is Stad aan ‘t Haringvliet het eerste dorp in Nederland dat collectief met groene waterstof wordt verwarmd. Uniek in Nederland en zelfs in Europa. De lessen en ervaringen die in Stad worden opgedaan zijn belangrijk. Hierdoor kunnen in de toekomst andere dorpen of wijken mogelijk ook overstappen op groene waterstof en op deze manier aardgasvrij worden.

 

Stad aan ’t Haringvliet, een klein dorp met grote ambities

In 2017 startte een groep inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet het initiatief Stad Aardgasvrij. Zij zochten samen met de gemeente naar duurzame manieren om het dorp van het aardgas af te kunnen halen. Groene waterstof bleek een goede optie. Vooral omdat Stad veel oudere woningen heeft. Met waterstof kunnen ook deze woningen goed verwarmd worden. Inwoners kunnen daarna zelf bepalen wanneer ze hun huis willen isoleren.

 

Vrijdagavond 30 juni wordt de uitslag van de stemming bekend gemaakt. Dan zal blijken of er voldoende draagvlak is. In de tussentijd op de hoogte blijven? Volg Stad Aardgasvrij dan op social media en via stadaardgasvrij.nl.

Ander nieuws

Bekijk Stad Aardgasvrij NIEUWS editie mei online

Eind mei is de derde editie van Stad Aardgasvrij NIEUWS op de deurmat van alle Stadtenaren gevallen.
 Met deze nieuwskrant worden inwoners op de hoogte gebracht van het laatste nieuws over het project en uitgebreide informatie over de draagvlakmeting. 
Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje in de online editie.

Lees verder »

Eerste stemdag Stad Aardgasvrij: 10,3% opkomst

Op zaterdag 3 juni om 8.00 uur opende het stembureau in ’t Trefpunt de deuren. De eerste stemdag was er al een opkomst van 10,3%. Bij de opening stond er al een aantal inwoners klaar om hun stem uit te brengen. De hele dag was er koffie en thee met een gebakje voor de stemmers.

Lees verder »

Inwoners organiseren Open Dag Stad Aardgasvrij op 10 juni

Zaterdag 10 juni organiseert de groep inwoners die ooit het idee is gestart, speciaal voor hun mede-inwoners een Open Dag Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt aan de Oranjelaan 14 in Stad aan ’t Haringvliet.   Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners zoals energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin,

Lees verder »

Waardevol bezoek waterstofproject Lochem

Hoe is de overstap van aardgas naar waterstof gegaan? Was er veel overlast? Hoe bevalt het koken op inductie? Is het warm in huis? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die de inwoners uit Stad stelden aan de inwoners uit Lochem, van wie hun woning vanaf december verwarmd wordt met waterstof. Twee eigenaren

Lees verder »

Oost West Wonen roept huurders op te gaan stemmen in juni!

Niet alleen woningeigenaren en ondernemers stemmen in juni mee over Stad Aardgasvrij. Ook huurders van Oost West Wonen beslissen mee over het wel of niet aardgasvrij worden van hun dorp Stad aan ’t Haringvliet door over te stappen van aardgas naar groene waterstof. In deze video roept directeur Marleen van der Kamp alle huurders op

Lees verder »

Draagvlakmeting uitgebreid toegelicht tijdens informatieavond 15 mei

Maandag 15 mei werden de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavond in ’t Trefpunt. Omdat de draagvlakmeting steeds dichterbij komt, werd hier uitgebreid aandacht aan besteed. Inwoners stelden vragen en gaven hun mening. Ook gingen ze na afloop in

Lees verder »

Agenda

Archief