FAQ categorie: • VOORWAARDEN
Hoe zorgt het project ervoor dat er in de keten een inwonersorgaan voldoende invloed krijgt om blijvende kwaliteit van waterstof en service aan apparatuur aan inwoners te kunnen garanderen.
Het uitgangspunt wat we voor ogen hebben is: waterstof als aardgas met bijbehorende consumentenbescherming. Dus dan is het niet anders dan nu.
Hoe zorgt het project dat er bij calamiteiten rond waterstof voor dat niemand ‘gevangen’ blijft in Stad vanwege een onverkoopbare woning?
Wij zorgen voor een proces waar problemen tijdig gesignaleerd en opgelost worden. Bij een onoplosbaar probleem zoek de gemeente naar een ander aardgas alternatief. Terug naar aardgas lijkt ons niet wenselijk aangezien we uiteindelijk toch uiterlijk in 2050 aardgasvrij moeten zijn.
Geeft het project een garantie dat als waterstof doorgeleverd gaat worden na de periode van 15 jaar dit binnen dezelfde of verbeterde uitgangspunten voor huidige inwoners doorgezet gaat worden?
Nee. We zorgen dat er een proces van te voren bekend is. Dit kan uiteindelijk resulteren in beëindiging of verlenging van verwarmen met waterstof. Dit is afhankelijk van de waterstof markt op dat moment.
Geeft het project een garantie dat na de periode van 15 jaar er een andere collectieve oplossing komt die ook geschikt is voor de oudere huizen indien de oplossing met waterstof komt te vervallen?
Nee. Het project geeft deze garantie niet. De gemeente zal dan met de inwoners moeten bekijken wat een geschikt alternatief is. Dit is zoals het ook in andere kernen is gebeurd. Uiteindelijk moeten we nog steeds naar een aardgasvrije woonomgeving. Met of zonder waterstof.
Geeft het project de mogelijkheid voor inwoners om op elk moment te kunnen kiezen om te stoppen met de afname van waterstof en zelf een andere oplossing te laten installeren? Hiervoor is dan geen vergoeding vanuit het project beschikbaar.
Ja. Er is inderdaad één keer een vergoeding beschikbaar. Stel dat je bij de overstap naar groene waterstof een nieuwe cv-ketel hebt gehad en vervolgens besluit je na een bepaalde periode toch een warmtepomp te willen dan is hier geen vergoeding meer voor beschikbaar. Uiteraard wel bij de collectieve overstap.
Wat gebeurt er met ons dorp met verduurzaming van de woningen, energietransitie als we niets doen?
We kunnen het uitstellen maar niet afstellen. Uiteindelijk moeten alle woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.
Wat doen we als het met waterstof niet helemaal goed gaat? Tijdens of na de transitie. En is dat allemaal gedekt? En door wie?
Bij een onoplosbaar probleem zoekt de gemeente met de inwoners een ander aardgas alternatief. Terug naar aardgas lijkt ons niet wenselijk aangezien we uiteindelijk toch aardgasvrij moeten zijn. Uiterlijk in 2050. Door de PAW bijdrage zijn veel kosten bij deze overstap gedekt. Bij een volgende overstap zal er gezocht moeten worden naar middelen zoals dit …
Komt er subsidie voor verduurzamen van woningen of is er alleen geld voor aardgasalternatief?
Er is vanuit de Rijksbijdrage geen geld voor woningverduurzaming (isoleren en ventileren) omdat hier al subsidie voor beschikbaar is. Met het oog op CO2 reductie is verduurzaming heel belangrijk. Dit is de reden dat we overleggen met de gemeente GO of er eilandbrede isolatiesubsidie mogelijk is naast bestaande regelingen van de Rijksoverheid.