Stand van zaken

Stand van zaken

Stand van zaken - Stad Aardgasvrij

oktober 2024

Onderzoek van waterstofadviseur Noé van Hulst over Stad Aardgasvrij afgerond

Waterstofadviseur Noé van Hulst onderzocht de afgelopen 3 maanden het project Stad Aardgasvrij. Hij bekeek of en hoe Stad Aardgasvrij door kon gaan. Dit deed hij in opdracht van de ministeries van Klimaat en Groene Groei, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de gemeente Goeree-Overflakkee. Noé van Hulst onderschrijft in zijn advies de waarde van het demonstratieproject en stelt een aantal aanpassingen voor waardoor het project een grotere kans van slagen heeft. Nu het advies klaar is, gaan de opdrachtgevers en projectpartners, samen met de Tafelaars, met elkaar in gesprek over het advies en vervolgstappen die nodig zijn. Lees het hele artikel.

Noé van Hulst

september 2024

Onderzoek waterstofadviseur in volle gang

Waterstofadviseur Noé van Hulst was maandag 15 juli de hele dag in Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Dit bezoek was het startpunt van zijn onderzoek naar de toekomst van het project Stad Aardgasvrij.

Van Hulst sprak met de groep inwoners die jaren geleden met Stad Aardgasvrij is gestart, de Tafelaars. Van Hulst legde ook huisbezoeken af en hij sprak met betrokkenen vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee onder wie burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en wethouder Jaap Willem Eijkenduijn.

Van Hulst is gevraagd een helder en volledig advies te geven aan de projectorganisatie en rijksoverheid of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de financiering, maar naar het volledige project. De basis hiervan zijn de acht beloften Veilig of anders niet, Groen, Het mag, Het kan, Vertaalbaar, Voldoende draagvlak, Altijd warm en Betaalbaar. De verwachting is dat het advies eind september, begin oktober klaar is. Op basis van dit advies besluiten de projectpartners of en hoe het project door gaat.

juli 2024

Waterstofadviseur Noé van Hulst onderzoekt project Stad Aardgasvrij

Waterstofadviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar het draagvlak onder inwoners, de geleerde lessen, en de acht beloften van het project. Tijdens zijn onderzoek bestudeert hij de stukken en spreekt hij met betrokkenen, waaronder de Tafelaars, de groep inwoners die het project jaren geleden is gestart.

Noé van Hulst

mei 2024

Ontwikkelingen belofte Betaalbaar – Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij

De overstap naar waterstof moet voor u als inwoner van Stad aan ’t Haringvliet betaalbaar zijn. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen, waarna Stad collectief over kan stappen op groene waterstof of een individuele all electric oplossing. Om aan de belofte Betaalbaar te kunnen voldoen is subsidie nodig. Al langere tijd voert het projectteam gesprekken hierover met verschillende partijen, waaronder de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

januari 2024

We werken aan de beloften Betaalbaar en Het mag

Het projectteam werkt hard om de acht beloften van Stad Aardgasvrij waar te maken. Met name Betaalbaar en Het mag krijgen op dit moment veel aandacht. Om u als inwoner zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de stand van zaken werken we met stoplichten. Een belofte staat op groen als deze uitgewerkt is en blijkt dat we kunnen voldoen aan de belofte. Als dit nog niet zeker is, staat de belofte op oranje.

 

Vijf van de acht beloften staan op groen

Vijf beloften zijn uitgewerkt en staan op groen: Veilig of anders niet, Het kan, Groen, Vertaalbaar en Voldoende draagvlak. De drie beloften Betaalbaar, Het mag en Altijd warm staan nog op oranje. Het projectteam is nu bezig met de uitwerking van deze beloften.

Zij voeren gesprekken met toezichthouders, de landelijke overheid en verzekeraars. Leden van het projectteam zijn bijvoorbeeld in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hier vragen ze steun voor de voortgang en doorgang van het project. Wet- en regelgeving moet worden aangepast en het project heeft financiële steun nodig van de landelijke overheid. Ondertussen wordt ook gewerkt aan een goede inrichting van de uitvoeringsorganisatie om straks de overstap te kunnen maken. Taken en verantwoordelijkheden worden verdeeld tussen de betrokken partners om ervoor te zorgen dat de overstap goed gebeurt.

Allemaal zaken waar u als inwoner van Stad aan ’t Haringvliet nu nog weinig van merkt en ziet, maar noodzakelijk zijn om over te kunnen stappen van aardgas naar groene waterstof.

juni 2023

Uitkomst draagvlakmeting: 77,6% stemt vóór een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet

Stad aan ’t Haringvliet zegt ‘ja’ tegen versnelde energietransitie

Vrijdagavond 30 juni om 20:30 uur werd de voorlopige uitslag van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij bekendgemaakt. 77,6% Van de Stadtenaren met een aardgasaansluiting stemde voor. Dat betekent dat er voldoende draagvlak is voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. 6,4% stemde tegen en 15,2% stemde niet. Niet stemmen werd geteld als een nee-stem. De uitkomst betekent dat het project verder gaat met de uitwerking van het plan.