Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten. En ontdekken we welke waardevolle lessen we kunnen leren van een project als in Wagenborgen.

Wagenborgen

Overeenkomsten en verschillen met Wagenborgen


Een groot verschil tussen WaterstofWijk Wagenborgen en Stad Aardgasvrij is de omvang. Waar Wagenborgen 33 woningen omvat, staat Stad voor de uitdaging om ruim 600 huizen van waterstof te voorzien. Deze schaalgrootte vraagt om een zorgvuldige planning en samenwerking.

In Wagenborgen zijn de jaren 70 woningen voorzien van een verduurzamingspakket om het gasverbruik te verlagen en wordt er niet meer gekookt op gas, maar elektrisch. Er is een hybride systeem geïmplementeerd waarbij waterstof alleen wordt gebruikt voor piekverwarming en warm water. Hiervoor is gebruik gemaakt van waterstof cv-ketels die geen aardgas meer gebruiken. Hierdoor komt er geen CO2 vrij en is het een milieuvriendelijk alternatief. In Stad Aardgasvrij is er, gekozen voor volledige waterstofverwarming en is een hybride systeem, waar mogelijk, een keuze van de gebouweigenaar. Waar in Wagenborgen waterstof momenteel nog volledig van buitenaf wordt ingevoerd, ligt er voor Stad Aardgasvrij het plan om waterstof op locatie te produceren. Er wordt onderzocht hoe dit betaalbaar en betrouwbaar kan plaatsvinden.

 

 

Wat nemen we mee van Wagenborgen naar Stad aan ’t Haringvliet? 


Inmiddels zijn bijna alle 33 woningen in WaterstofWijk Wagenborgen succesvol aangesloten op het waterstofnetwerk. De lessen die in dit project zijn opgedaan worden meegenomen naar Stad Aardgasvrij.

Les 1:  Vraag en aanbod


Omdat bewoners nooit zonder waterstof mogen komen te zitten is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen vraag en aanbod. We moeten ervoor zorgen dat er altijd waterstof beschikbaar is en hier zijn verschillende manieren voor. Zo zorgen we voor een voorraad en mocht het nodig zijn kan er ook waterstof van buitenaf geleverd worden.  

Daarnaast leren we vanuit Essent veel van de gebruiksprofielen van de bewoners in Wagenborgen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de momenten waarop de vraag naar waterstof het hoogst is en welke invloed het weer heeft op deze afname. Met deze informatie kunnen we belangrijke voorspellingen doen en hierop inspelen.  

Les 2: Klantportaal & klantenservice

Een andere waardevolle les is het belang van goede service. Bewoners moeten hun vragen kunnen stellen en hun verbruik kunnen inzien. Voor Wagenborgen is er een speciale klantenservice en klantportaal opgezet voor de waterstofklanten. Deze online omgeving kan ook gebruikt worden voor de inwoners van Stad Aardgasvrij. 

 

Les 3: Contracten, meterstanden en verhuizen

Tot slot is er voor Wagenborgen een heel nieuw systeem opgezet voor het meten en factureren van waterstof. Dit moet op een andere manier gedaan worden dan bij ‘gewoon’ gas en stroom. Samen met de netbeheerder is dit systeem ingericht, waarbij de prioriteit ligt op de privacy en begrijpelijke facturering voor de gebruiker. We hebben nieuwe waterstofcontracten gemaakt in plaats van de oude aardgascontracten. Ook is het belangrijk om verder te kijken en zo hebben we ook nagedacht over situaties waarin mensen verhuizen van en naar een waterstofhuis. 

Door te leren van bovenstaande lessen en andere ervaringen van eerdere projecten kunnen we de mogelijke overgang in Stad steeds een stukje gemakkelijker maken.

Meer lezen over WaterstofWijk Wagenborgen? Bezoek de website www.waterstofwijkwagenborgen.nl

Ander nieuws

Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij niet meer op afspraak te bezoeken

Het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat in Stad aan ’t Haringvliet is vanaf juli weer beschikbaar voor verhuur. De afgelopen 2 jaar konden inwoners van Stad aan ’t Haringvliet hier terecht met vragen over het project Stad Aardgasvrij. Twee maanden lang werd het huis daadwerkelijk verwarmd met waterstof. Daarna was het een

Lees verder »

Stad Aardgasvrij wil stap zetten in energietransitie

Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen

Lees verder »

Een kijkje in de keuken bij WaterstofWijk Wagenborgen

Naast Stad Aardgasvrij zijn er meer proefprojecten in Nederland met waterstof in de gebouwde omgeving. Eén van deze projecten is WaterstofWijk Wagenborgen waarbij Essent, net zoals bij Stad, ook projectpartner is. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Lees verder »

Terugblik informatieavonden Stad Aardgasvrij in het Trefpunt en online

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij Maandag 29 april en maandag 6 mei gingen inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in gesprek over de voortgang van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavonden in het Trefpunt en online. Waarom het spannend wordt voor het project werd uitgebreid toegelicht door de projectteamleden. Voor de

Lees verder »

Ontwikkelingen belofte Betaalbaar

Het wordt spannend voor het project Stad Aardgasvrij De overstap naar waterstof moet voor u als inwoner van Stad aan ’t Haringvliet betaalbaar zijn. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen, waarna Stad collectief over kan stappen op groene waterstof of een individuele all electric oplossing. Om aan de

Lees verder »

ONLINE informatieavond maandag 6 mei

Komt maandag 29 april u niet uit? Dan kunt u ook deelnemen aan de online informatieavond op maandag 6 maart van 20.00 tot 21.00 uur. Hiervoor is het wel nodig om u aan te melden. Na aanmelding ontvangt u van ons een deelnamelink.

Lees verder »