Hoe wordt waterstof gemaakt? Een bezoek aan de proeflocatie in Rozenburg.

Een hele dorpskern zoals Stad aan ’t Haringvliet collectief verwarmen met groene waterstof is iets nieuws. Maar waterstof maken, gebeurt wel al heel lang. Bijvoorbeeld op de proeflocatie in Rozenburg, waar Stedin waterstof maakt door middel van elektrolyse. De naastgelegen appartementen worden zelfs deels verwarmd met waterstof cv-ketels. 

Hier kunnen mensen met eigen ogen zien hoe het werkt. Maar dan op kleine schaal. Inwoner van Stad aan ’t Haringvliet Sikko de Jong maakte een afspraak en bezocht de waterstoflocatie in Rozenburg waar hij een rondleiding kreeg. Hij sprak met Albert van der Molen en Frank van Alphen van Stedin met name over het onderwerp veiligheid. Wij mochten mee en zagen hoe hier waterstof gemaakt wordt. 

Albert van der Molen vertelt in de video meer over veilig verwarmen met waterstof en waarom een proeflocatie zoals deze in Rozenburg belangrijk is:

 “Waarom doe je dit in Rozenburg, vragen sommigen. Dit doen wij omdat we zeker willen weten dat de ketels goed functioneren als ze in 2025 in Stad opgehangen zouden worden. Dan moet het net zo goed werken als een aardgasketel.” Frank van Alphen: “En het kan! We doen het hier al in Rozenburg. Hier hebben we waterstofproductie en waterstof cv-ketels. En we doen landelijke onderzoeken, met alle netbeheerders, zodat we straks gereed zijn voor Stad aan ’t Haringvliet.” 

Ander nieuws

ONLINE informatieavond maandag 6 mei

Komt maandag 29 april u niet uit? Dan kunt u ook deelnemen aan de online informatieavond op maandag 6 maart van 20.00 tot 21.00 uur. Hiervoor is het wel nodig om u aan te melden. Na aanmelding ontvangt u van ons een deelnamelink.

Lees verder »

Informatieavond Stad Aardgasvrij 29 april in ’t Trefpunt

Op maandag 29 april van 19.30 tot 22.00 uur bent u van harte welkom bij de informatieavond Stad Aardgasvrij in ‘t Trefpunt. Aanmelden (niet verplicht) kan door een mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com. Neem uw telefoon mee om deel te nemen aan het interactieve onderdeel tijdens de informatieavond.

Lees verder »

De betrouwbare levering van waterstof

In de overstap naar schone energie speelt waterstof een cruciale rol om ons minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. De hoogste prioriteit voor Stad Aardgasvrij is de leveringszekerheid van waterstof. Maar hoe zorgen we ervoor dat er altijd voldoende is? En hoe werkt de levering onder verschillende weersomstandigheden? Productie en opslag Om te garanderen

Lees verder »

Stad Aardgasvrij deelt ervaringen op netwerkdag NPLW

Op 21 maart organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in Utrecht een netwerkdag met de koplopergemeenten aardgasvrije wijken. Het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij verzorgde op deze dag een interactieve kennissessie waarbij de opgedane ervaringen en lessen werden gedeeld. In juni 2023 stemden 77,6% van de inwoners met een aardgasaansluiting in Stad aan ’t Haringvliet voor

Lees verder »

Stad aan ’t Haringvliet voorbereiden op de toekomst

Je ontkomt er niet aan: energie besparen in huis. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pak je dit aan? Gelukkig zijn er veel manieren hoe je energie kunt besparen. Manieren die niet veel moeite kosten, maar wel nuttig zijn en snel geregeld kunnen worden. Maar ook het toekomstbestendig maken van je woning, verspreid over een

Lees verder »

Kan heel Nederland op waterstof? In gesprek met Peter Luscuere

In Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee werkt een groep inwoners samen met partners aan een plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet. Dit door collectief over te stappen op groene waterstof of een eigen individuele aardgasvrije oplossing. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van waterstof als energiedrager. Om hier meer

Lees verder »